måndag 19 juni 2017

Broccolipaj med prästost och soltorkade tomater


I fredags var jag på en jättetrevlig avtackningsfest för en av våra arbetskamrater som går i pension nu till semestern. Några av oss hade bakat pajer till kalaset. Mitt bidrag var denna broccolipaj med prästost och soltorkade tomater. Jag är själv inget fan av matpajer, för jag gillar inte pajdeg, men de andra tyckte att det var kanongott. Servera gärna en fräsch sallad, ett gott bröd samt eventuellt marinerade bönor eller linser (se här eller här) till pajen

Broccolipaj med prästost och soltorkade tomater
blir 1 stor paj à ca 30 cm i diameter
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin, kylskåpskallt
2 - 3 msk kallt vatten
Fyllning:
ca 500 g broccoli, färsk eller fryst
vatten till kokning
ca 3/4 dl hackade marinerade soltorkade tomater
ca 1/2 tsk örtsalt 'Trocomare'
1 krm grovmalen svartpeppar
4 dl riven lagrad prästost
6 ägg
5 dl matlagningsgrädde
ca 3/4 tsk salt

Gör så här:
Lägg mjölet i en bunke. Ha i smöret i små bitar. Finfördela fettet i mjölet med händerna eller med en gaffel till en smuldeg. (Alternativt blanda ihop mjölet med matfettet i en matberedare). Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en deg. Platt till den och slå in den i plastfolie. Lägg den i kylen i ca 20 - 30 minuter. 

Koka broccolin i lite vatten i några minuter. Häll av den i durkslag och låt den rinna av ordentligt. Kavla ut degen tunt och lägg den i en stor pajform, som mäter 30 cm i diameter. Klä kanterna med aluminiumfolie och nagga botten med en gaffel. Ställ formen kallt i ca 20 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Sätt in pajformen i mitten av ugnen och förgrädda degen i ca 15 minuter. Ta ut formen ur ugnen. Ta bort aluminiumfolien. 

Lägg hälften av osten i formen. Ha på broccolin, örtsaltet och svartpepparn. Strö på de soltorkade tomaterna och resten av osten Vispa ihop äggen, grädden och saltet i en bunke. Häll detta på broccolin i formen. Se till att det är jämnt fördelat. Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 minuter eller tills fyllningen har fått fin färg och stelnat i mitten (täck ev. pajen med aluminiumfolie eller en tom plåt om den får för mycket färg innan den stelnat). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.