lördag 27 maj 2017

Tysk rabarberkaka


I morgon är det mors dag och den ska vi naturligtvis fira med god mat och gott fika. Jag är ju som bekant inte speciellt förtjust i tårtor, så jag tänkte bjuda mina nära och kära på en saftig och god rabarberkaka istället, vilket passar perfekt nu när det är säsong för rabarber. Receptet på denna lite annorlunda rabarberkaka, smaksatt med smaskigheter som vanilj, kanel och kardemumma, kommer ursprungligen från boken 'Konditorns bästa' av Signe Maria Bengtsson. 

I originalreceptet ingår det citronsaft och citronskal men det bytte jag ut mot vaniljessens istället. Om du föredrar att ha i citron så är det bara att utesluta vaniljessensen, minska mjölkmängden till en halv deciliter och ha i rivet skal, och saft, från en väl tvättat citron. Den här kakan är god att äta bara som den är, men om du vill lyxa till det lite extra så passar det bra att servera kakan med en klick vispad grädde, vaniljvisp eller vaniljglass. 

OBS! Jag använde frysta rabarber i kakan. Resultatet blir dock bättre om du använder färska rabarber. Jag har testat båda varianterna och den frysta rabarbern sjunker ner mer i smeten och kakan tenderar att bli ganska blöt i botten. Problemet går till viss del att avhjälpa genom att man tillsätter 2 -3 msk majsena majsstärkelse i fyllningen, men kakan blir lite snyggare och enklare att äta om du använder färska rabarber.

Tysk rabarberkaka
blir 1 stor kaka 
150 g rumsvarmt smör + lite extra till formen
2 dl strösocker
3 rumsvarma ägg
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljessens (kan ersättas med 1 msk vaniljsocker)
ca 3/4 dl mjölk
ströbröd till formen
ev. lite florsocker till garnering
Rabarberfyllning:
500 g rabarber skuren i små bitar
1 ½ dl strösocker
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en stor springform som rymmer 2 liter (jag använde en fyrkantig springform à 20 x 20 cm). Smöra och bröa kanterna på insidan av formen. Ställ sedan undan formen så länge.

Blanda alla ingredienser till rabarberfyllningen i en bunke och ställ undan den så länge. Vispa smöret och sockret fluffigt i en annan bunke. Tillsätt äggen, ett i taget. Vispa en stund mellan varje ägg. Blanda vetemjölet med bakpulvret i en skål. Blanda mjölken med vaniljessensen. Rör eller vispa ner mjölblandningen omväxlande med mjölken i smeten. Bred ut smeten i formen. Fördela rabarberblandningen över hela ytan. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 60 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Pudra gärna med lite florsocker vid serveringen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.