måndag 15 maj 2017

Rabarbermarmelad med vanilj


Jag skördade lite rabarber nu i helgen och passade då på att koka en sats marmelad. Den här rabarbermarmeladen med vanilj är fantastiskt god. Den passar jättebra att ha som tillbehör till en ostbricka eller som fyllning i bakverk som t.ex. muffins eller syltsnittar. Vi odlar en rabarbersort som heter Emblitz. Den har klarröda stjälkar vilket ger marmeladen en underbart vacker rödrosa färg. Emblitz innehåller mindre oxalsyra än många andra sorters rabarber, så om du har svårt att äta vanliga rabarber kan denna sort vara värd att testa. Den ger inga gigantiska skördar (vi kanske får ihop ca 3 kg per säsong) men det räcker i alla fall till några burkar marmelad och en och annan mumsig paj. 

Rabarbermarmelad med vanilj
1 kg rabarber i bitar
1 kg syltsocker
1 ituskuren vaniljstång, inklusive fröna

Gör så här: 
Blanda rabarbern med syltsockret samt vaniljstången inklusive fröna i en gryta. Låt blandningen sakta koka upp. Rör om då och då. Låt det sedan koka ordentligt i ca 10 -15 minuter eller tills rabarbern är mjuk (jag brukar låta min rabarber koka sönder helt). Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 minuter. Ta bort hinnan som bildats på ytan. Häll upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar med täta lock. Fyll dem ända upp till kanten och sätt på locket direkt. Förvara burkarna svalt. Öppnad burk bör förvaras i kylen. 


2 kommentarer:

  1. Testade att göra marmeladen på ledigheten, den blev smarrig värre. Blev desutom en bra present att ge bort😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena, hoppas du har det bra under ledigheten :). Jag har saknat dig på jobbet. Vad roligt att du testat marmeladen. Den är verkligen kanongod. Jag brukar också ge bort marmelader, och andra hopkok, som present. Ha en fortsatt trevlig semestervecka :) Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.