måndag 8 maj 2017

I trädgården just nu


I helgen började maken att gräva bort en thujahäck som tyvärr har börjat torka och se risig ut. Vi har funderat ganska länge på om vi ska låta den vara kvar eller inte, men nu har vi bestämt oss för att den ska bort. Som ersättning ska maken bygga ett plank. Vid planket tänker jag plantera vita rosor, klematis och en vit Wisteria (blåregn). Det kommer nog att bli fint när det är färdigt, men just nu ser det bara bedrövligt ut. 

De senaste dagarnas solsken och värme har verkligen satt fart på växtligheten. Flera av våra fruktträd samt några tulpaner och tidiga perenner har börjat blomma. Persikoträdet, nektarinträdet och bigaråträdet pollinerar vi för hand (med pensel), eftersom det inte finns tillräckligt med aktiva pollinerande insekter i farten ännu.


Vårt spaljerade päronträd av sorten 'Esperens Herre' är inte självfertilt utan det behöver pollen från ett annat päronträd för att kunna sätta frukt. På ett annat ställe i trädgården har vi därför planterat ett päronträd av sorten 'Göteborgs Diamant' (de båda sorterna pollinerar nämligen varandra). Problemet är att spaljeträdet står mer skyddat och därför blommar lite tidigare än det friväxande trädet. För att lösa problemet har vi satt plastpåsar på några av de blombärande grenarna på det friväxande trädet. På så sätt skyndar vi på blomningen så att träden får en chans att hinna pollinera varandra (det brukar faktiskt funka riktigt bra). 

Det spaljerade päronträdet

Plastpåsetricket på Göteborgs Diamant
Tyvärr ser det ut som om det ska bli kallare igen med risk för minusgrader om nätterna 😟. Vi får se till att täcka de blommande fruktträden så att de klarar kylan, för det vore ju fruktansvärt tråkigt om fruktskörden skulle frysa bort. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.