torsdag 6 april 2017

Bulgarisk linssoppa


Igår var det verkligen inte skönt ute. Det blåste jättemycket här där vi bor och det var inga ljumma vindar direkt 😒. Efter att ha varit ute och frusit halva dagen var det gott att värma sig med lite soppa till kvällsmat. Jag kokade ihop en enkel, men mycket god, bulgarisk linssoppa efter ett recept som jag hittade i 'Vår Kokbok'. Jag gjorde bara några få ändringar i originalreceptet, som att byta krossade tomater mot passerade och att ha i två buljongtärningar istället för en. Vi käkade soppan med ett gott lantbröd (se här). 

Bulgarisk linssoppa
ca 4 - 5 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
ca 10 dl vatten 
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl torra gröna linser
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan 
1 lagerblad
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk salt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt tomaterna, vattnet och buljongtärningarna. Låt det koka upp. Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha i dem i grytan. Tillsätt paprikapulver, timjan, lagerblad och svartpeppar. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 50 - 60 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då och späd eventuellt med ytterligare ca 1 - 2 dl vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt. Fiska upp lagerbladet innan du serverar soppan. 


2 kommentarer:

  1. Och bra recept att använda som bas! Ska prova till kvällen med tärnad biff och vita bönor, potatis och paprika i tärningar. Tål inte så stor mängd bönor för lektinerna. Men oh, så gott. Tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du ska göra en egen variant:). Det låter som en bra kombination. Tråkigt att du har svårt att tåla lektinerna i baljväxter :(.Ha en fortsatt bra dag!
      // Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.