tisdag 7 mars 2017

Pastagratäng med blomkål, senap och cayennepeppar


Idén till denna härligt krämiga och goda pastagratäng kommer från ett recept som jag hittade på allrecipes.com (se originalreceptet här). Jag bytte ut lite av pastan mot blomkål och gjorde en egen variant av såsen. Det blev jättegott! Senapssmaken var alldeles lagom stark för min smak och passade väldigt bra till blomkålen. Det ingår en liten mängd cayennepeppar i såsen, vilket ger lite extra sting, men om du inte gillar det så kan du utesluta den eller ersätta den med 2 - 3 krm paprikapulver istället. 

Pastagratäng med blomkål, senap och cayenne
ca 4 - 5 portioner
250 g makaroner (jag tog idealmakaroner)
400 g blomkål i bitar, färsk eller fryst
vatten och salt till kokning
lite matfett till att smöra formen med
Sås 
1 L standardmjölk (3% fett)
5 msk vetemjöl
1 tsk salt
½ krm malen vitpeppar
1 krm cayennepeppar
½ - 1 tsk timjan, efter smak
1 tsk dijonsenap eller annan stark senap som t.ex. Västervikssenap
2 tsk worcestershiresås (innehåller ansjovis men det finns en vegansk variant)
ca 3 - 4 dl riven lagrad ost
Topping
1 dl panko (asiatisk ströbröd) 
1 msk smält smör
1 tsk paprikapulver

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. (Min form rymmer ca 2 liter). Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Överkoka den inte för den kommer att fortsätta att svälla i såsen i ugnen. Häll av pastan och häll den i formen. Koka blomkålen i lättsaltat vatten i några minuter, tills den är mjuk men inte mosig. Häll av den och blanda den med pastan i formen. 


Vispa ihop mjölk, mjöl, salt, vitpeppar, cayennepeppar och timjan i en gryta. Låt det koka upp under fortsatt omrörning. Sänk värmen till den lägsta under grytan så att såsen bara småkokar. Låt den puttra i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Ta av grytan från värmen. Tillsätt dijonsenapen, worcestershiresåsen och den rivna osten. Låt osten smälta. Smaka av såsen och blanda ner den i formen. 


Rör ihop panko, smält smör och paprikapulver till toppingen. Fördela blandningen över ytan. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter, tills den fått fin färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


Tips! Det går att förbereda gratängen och förvara den i kylen tills det är dags att grädda den. Vänta då med att ha på toppingen. Gör så här när det är dags att grädda gratängen: Täck formen med aluminiumfolie och grädda först i ca 20 - 25 minuter. Ta sedan av folien och ha på toppingen. Fortsätt grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.