onsdag 22 februari 2017

Lättbakade mjuka och goda limpor


De här lättbakade mjuka och goda limporna påminner om de köpelimpor som vi, vid ytterst sällsynta tillfällen, fick att äta när jag var barn. Eftersom detta bröd är ganska sött så det är väl inget bröd som man ska äta varje dag direkt, men då och då tycker i alla fall jag att det är okej att käka ett lite sötare matbröd bara för att det är gott 😊. 

Receptet nedan ger sex stycken limpor och om du inte har tillgång till en varmluftsugn så kan det vara svårt att grädda alla limpor på samma gång, men det är ganska enkelt att halvera receptet och bara baka tre limpor istället (ta då ett stort eller två mindre ägg). 

Receptet kommer ursprungligen från matklubben.nu

Lättbakade limpor
receptet ger 6 stycken limpor
100 g jäst
100 g smör eller margarin
1 L vatten
1 msk salt
500 g farinsocker
1 msk salt
3 rumsvarma ägg
ca 2 kg rågsikt (för mig gick det åt lite mer)
matfett till formarna

Gör så här: 
Smält smöret i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i vattnet och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll på lite av degvätskan och rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt resten av degvätskan, saltet, farinsockret och äggen. Arbeta in mjölet tills du fått en klibbfri, fast deg. Ta upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den en stund. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken med lock, plastfolie eller en bakduk. Låt degen jäsa i ca 2 - 3 timmar i rumstemperatur. 

Smörj 6 limpformar à 1 ½ L med lite matfett. Om du saknar formar så kan du prova att grädda bröden i en långpanna. Lägg då bakplåtspapper mellan varje limpa och låt det sticka upp en bra bit över kanterna. Jag har själv aldrig testat att grädda just de här limporna på det sättet men det funkar med annat bröd så det borde funka med det här brödet också.

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 6 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med bakdukar. Låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (varmluft) eller 200 C (vanligt ugn). Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem kallna på galler under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.