fredag 20 januari 2017

Vegetarisk couscouspytt med kikärtor och wokgrönsaker


Så här års brukar de allra flesta vilja äta lite nyttigare mat, som inte bara ska smaka bra utan dessutom kosta så lite som möjligt. Denna goda och kryddstarka couscouspytt med kikärtor och wokgrönsaker lever upp till alla de kriterierna. Jag gillar verkligen den här typen av snabblagade, enkla, smakrika maträtter. Vi käkade pytten med en färgrik vitkålssallad, lite majs och en kall sås (se recept här och längre ner i inlägget). Om du vill ha rätten lite matigare kan du servera kokt eller stekt ägg till också. 

Couscouspytt med kikärtor och wokgrönsaker
4 portioner couscous, tillagad enligt paketet eller se recept här
500 - 600 g frysta wokgrönsaker
200 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor burk med konserverade kikärtor
ca 1 msk olja
ca 3 tsk afrikansk krydda (se här) eller en mix av: 1 krm grovmalen svartpeppar, 1 tsk curry, 1 tsk paprikapulver, ½ tsk chilipulver, 2 krm malen torkad ingefära och 1 krm cayennepeppar
Salt efter smak
Eventuellt lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Börja med att tillaga couscousen enligt anvisningarna på paketet. Smaksätt den med 1 tsk av den afrikanska kryddan eller ½ sats av kryddblandningen ovan. Ställ sedan undan couscousen så länge. 

Tina wokgrönsakerna och häll av vätskan. Hetta upp oljan i en stor stekpannan. Ha i grönsakerna och låt dem steka i ca 3 - 4 minuter. Tillsätt 1 tsk av den afrikanska kryddan eller resten av kryddmixen ovan. Låt det steka 1 min. Rör ner kikärtorna (häll av konserverade först) och låt dem bli varma. Fluffa upp couscousen med en gaffel. Blanda ner couscousen i stekpannan. Låt allt steka i någon minut. Smaka av med salt. 

Rosa sås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt, crème fraiche eller avrunnen fil (se här), ca ½ dl thai sweet chilisås, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 krm salt i en skål. Låt gärna såsen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.