måndag 9 januari 2017

Gratinerad bönkorv med potatismos


När vi åt kött var ugnsstekt falukorv en ganska populär maträtt här hemma. Jag ville därför försöka att skapa en godtagbar vegetarisk ersättare. Med mina hemmagjorda bönkorvar som grund lyckades jag faktiskt skapa något som smakar minst lika gott som originalet. Om du inte vill göra egen bönkorv kan du byta ut dem mot någon av de vegetariska korvar som finns i butiken.

Gratinerad bönkorv
4 portioner
8 tinade bönkorvar (se recept här)
ca ½ + ½ msk smör eller margarin
2 gula lökar
1 ½ - 2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
ca 1 dl bostongurka
Senap och ketchup efter tycke och smak
ca 2 dl riven ost
Lite matfett att smörja formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Skala & strimla löken. Hetta upp ½ msk av smöret i en stekpanna. Stek löken på ganska hög värme så den får lite färg. Häll på lite av vattnet i taget och smula på buljongtärningen. Låt det koka ihop tills löken är gyllenbrun och mjuk. Lägg över den i formen. Diska ur stekpannan. Sätt tillbaka den på spisen och ha i ½ msk smör. Dela korvarna på mitten. Lägg i dem i stekpannan och låt dem steka 1 - 2 minuter så de får lite färg runt om. Lägg över dem på löken i formen. Fördela bostongurkan över korvarna. Sprutta på rejält med senap och ketchup. 


Strö på osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter, tills osten smält och fått lite färg. Servera direkt, gärna med ett gott potatismos.

Potatismos
ca 4 portioner
1 Kg potatis som är lämplig till mos
vatten till kokning
1 msk smör
ca 2 dl mjölk
ca 1 tsk salt eller ½ tsk salt och ½ tsk aromat
lite malen vitpeppar

Gör så här: 
Skala potatisen och skär den i bitar. Koka dem mjuka i vattnet i en gryta. Häll av dem och låt dem ånga av en stund. (Jag brukar göra moset med elvisp). Mosa potatisarna. Ha i smöret. Tillsätt lite av mjölken i taget under omrörning eller vispning. Rör eller vispa tills du fått ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.