tisdag 3 januari 2017

Kikärtsgryta med tahina


Den här kanongoda kikärtsgrytan är min tolkning av en gambiansk gryta med jordnötssmör som kallas för domoda. Eftersom jag är lite allergisk mot jordnötter så brukar jag ersätta jordnötssmöret med tahina istället (tahina är en smet gjord på malda sesamfrön som brukar finnas bland orientaliska varor i matbutiken). Vi åt den smakrika grytan med basmatiris och lite färska grönsaker. Otroligt gott och mycket mättande 😊

Afrikansk kikärtsgryta med tahina
4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk tomatpuré
2 normalstora morötter (ca 250 g)
2 - 3 torkade hela piri piri (små, heta pepparfrukter) eller ca 1 tsk chiliflakes
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk farinsocker
½ grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
ca ½ - 1 dl tahina, smaka dig fram! 
400 g kokta kikärtor (se här)  alternativt 2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor
1 msk saft från pressad citron
Salt efter smak (jag hade i lite mer än ½ tsk)
ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i tomatpurén och morötterna. Låt det steka i ca 5 minuter under omrörning. Krossa piri piripepparn och ha i den samt svartpepparn och farinsockret i grytan. Smula ner buljongtärningen och häll i vattnet. Låt det koka upp. 

Sänk värmen under grytan och lägg på ett lock. Låt det puttra på svag värme i ca 25 - 30 minuter, tills morötterna nästan är helt mjuka. Rör om då och då. Tillsätt tahina och rör om ordentligt. Ha i kikärtorna och låt allt småkoka i ytterligare ca 10 minuter. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt. Garnera gärna med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.