lördag 21 januari 2017

Enkla småfrallor


Jag tycker det är så mysigt och hemtrevligt när det doftar nybakat bröd i huset och det gör det ganska ofta hemma hos oss eftersom jag bakar bröd ungefär en gång i veckan. De här frallorna bakar jag med jämna mellanrum, eftersom de inte bara är supergoda utan dessutom väldigt enkla att baka. De frasiga nybakade småfrallorna smakade helt underbart med lite ost och paprika till en kopp te. Härligt! 😊

Enkla frallor 
antal beroende på storlek
50 g jäst 
10 dl kallt vatten
4 tsk salt
ca 1,6 - 1,8 Kg vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en stor degbunke. Häll på vattnet. Vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en fast deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den kraftigt i ca 10 minuter. Lägg tillbaka degen i bunken igen. Täck bunken med lock, plastfolie eller en kökshandduk och låt den stå i rumstemperatur i 3 - 4 timmar eller tills den dubblerats i storlek. 

Klä plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda ihop den lite lätt. Dela den i mindre delar och baka ut dem i valfria former. (Jag brukar för det mesta väga upp min bitar för att få lika stora frallor. Degen till de runda frallorna på bilden ovan väger 75 g styck och de avlånga väger 100 g styck). Lägg bröden glest på plåtarna efter hand som de är klara. Täck plåtarna med kökshanddukar och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 250 C och ställ in en liten ugnsfast form fylld med vatten i botten av ugnen. 

Skär eventuellt ett grunt snitt på ovansidan av de avlånga bröden med en riktigt vass kniv (se bilden). Pensla bröden med lite kallt vatten och sätt in plåten i den övre delen av ugnen. Sänk värmen till 225 C och grädda bröden i ca 10 -12 minuter (beroende på storlek). Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på galler utan duk, så behåller de frasigheten bättre (ytan är frasig när frallorna är nybakade och blir mera seg när de har kallnat). 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.