tisdag 31 maj 2016

En riktigt god tomatsås


När jag var yngre hade jag svårt för tomatsåser. Jag tyckte de var lite för syrliga och hade för intensiv tomatsmak. Krossade tomater var min absoluta skräck, kanske för att de ofta kokas alltför kort tid och därför behåller en hel del av den där metalliska konservsmaken. Det blir faktiskt världens skillnad i smaken om man låter konserverade tomater koka en längre stund. 

Efter att ha börjat låta tomaterna koka tillräckligt länge har till och med en tomatskeptiker som jag börjat gilla tomatsås, men den måste (enligt min smak) fortfarande balanseras upp av något sött. En god tomatsås kräver ingen större arbetsinsats och är, tillsammans med lite pasta och riven ost, en väldigt billig och kalorisnål vardagsrätt, vilket i alla fall jag tycker är en utmärkt kombination.

Tips! Koka pasta. Häll av den men spara ca ½ - 1 dl av kokvattnet. Häll tillbaka pastan i grytan. Tillsätt tomatsåsen och kokvattnet, lite i taget. Låt detta bli varmt. Rör till sist ner 2 - 3 dl riven stark ost eller mozzarella.

Tomatsås
ca 4 portioner
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
½ - 1 msk balsamicovinäger
ca 1 tsk socker
500 g krossade tomater
1 tsk trocomare örtsalt 
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
1 - 2 krm torkad oregano
1 msk olivolja
hackad färsk basilika efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på medelvärme i några minuter. Den ska mjukna men inte få färg. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med några minuter under omröring. Ha i balsamicovinäger och socker och låt allt steka ytterligare någon minut. Häll i tomaterna och tillsätt örtsalt, svartpeppar och lagerblad. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen småputtra i ca 40 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Ta ur lagerbladet och ha i lite färsk basilika när såsen kokat klart. Smaka av med salt och peppar. 


måndag 30 maj 2016

Marockansk gryta med aubergine, frukt och kikärter


Den här grytan är inspirerad av det marockanska köket. Den ser kanske inte så mycket ut för världen men den är otroligt smakrik och jättegod. Grytan ska egentligen tillagas i det traditionella kokkärlet tagine (ett glaserat lerkärl med ett toppigt lock), men jag har ingen sådan utan jag gör den här rätten i en vanlig rostfri gryta, vilket fungerar alldeles utmärkt. 

Marockansk mat innehåller ofta torkad frukt och kryddor som t.ex. kanel, spiskummin, saffran och paprika. Maträtter från det marockanska köket är väldigt populära här hemma och den här härliga grytan är inget undantag. Vi brukar alltid servera den med couscous, hummus, vitlökssås & orientaliskt tunnbröd. Recept på hummus hittar du här och recept på vitlökssås hittar du längre ner i detta inlägg.

Marockansk gryta med aubergine, frukt och kikärter
4 - 6 portioner
500 - 600 g aubergine (ca 2 stycken normalstora)
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 krm malen kanel
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 krm grovmalen svartpeppar
50 g russin
50 g torkade aprikoser
50 g färska dadlar (vikt utan kärnor)
100 g physalis  eller  1 litet äpple 
1 msk vegeta allkrydda  eller  1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
200 g kokta kikärter (se här)  alternativt  1 tetra eller 1 normalstor burk konserverade kikärter (avrunna och sköljda)
1 msk pressad citron
Salt efter smak

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och ta bort skaftet. Skär auberginerna i centimetertjocka strimlor. Lägg dem på plåtarna och grädda dem högt upp i ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna en stund.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i 4-5 minuter i oljan på medelvärme i en gryta. Hacka dadlarna och de torkade aprikoserna. Skölj och halvera physalisen eller skala, kärna ur och hacka äpplet. Ha i all frukt i grytan. Tillsätt kryddorna. Låt allt steka en stund under omröring.

Tillsätt vattnet, allkryddan eller buljongtärningen och kikärterna. Låt det koka upp och sedan puttra på svag värme i ca 15 minuter. Rör om då och då. Ha i auberginen. Låt det hela koka i ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt citronsaften och smaka av med salt.

Vitlökssås
Rör ihop 2 dl turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här), 1 pressad vitlöksklyfta, ½ - 1 krm salt och lite malen vitpeppar i en skål. (Tillsätt 1 krm vitvinsvinäger om du använder avrunnen fil). Täck skålen och låt såsen stå kallt i minst 30 minuter innan den ska serveras.


söndag 29 maj 2016

Sparrispaj med brieost


Jaha, då var det sista helgen i maj och dags för firande av alla mammor. Här brukar det inte bli några blommor eller presenter, för jag tycker det finns bättre saker som barnen kan göra för sina pengar än att köpa onödiga saker till mig. Jag tycker det är firande nog av "min" dag att barnen kommer hem för att käka lite god mat och umgås en stund. 

Maträtter som till exempel denna underbart goda och krämiga sparrispaj med brieost är perfekt bjudmat. Eftersom vi inte tycker om vanlig pajdeg (typ mördeg), så använder jag en pajdeg som påminner lite om sconesdeg istället (jag tror att receptet kommer från en av Tina Nordströms kokböcker). Servera gärna pajen ljummen med blandade färska grönsaker och kanske lite av de citronmarinerade linserna som jag skrev om igår (se här).

Sparrispaj med brieost
ca 4 portioner
Deg: 
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör eller magarin
1 ½ dl mjölk
Fyllning: 
250 g grön sparris
ca 100 g brieost
1 ½ dl riven lagrad ost
2 ½ dl grädde (jag tog mat 4 %)
3 ägg
ca ½ tsk salt
lite mindre än 1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 C. Smörj eller klä en pajform, ca 26 cm i diameter, med bakplåtspapper. Skölj sparrisen och bryt av de nedre ändarna. Koka sparrisen i lättsaltat vatten tills de är mjuka med lite spänst i mitten. Häll av dem och låt dem rinna av ordentligt. Ställ undan dem så länge. 

Blanda vetemjölet och bakpulvret till degen i en bunke. Tillsätt smöret eller margarinet i små bitar. Arbeta in dem i mjölblandningen. Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop allt till en deg. Kavla ut den till en cirkel som passar i pajformen. Lägg degen i formen. Ha i den rivna osten och sparrisen. Skär brieosten i små bitar och sätt ner dem med jämna mellanrum mellan sparrisen. Vispa ihop äggen, grädden, saltet och pepparn. Häll detta i pajformen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 - 35 minuter. 


lördag 28 maj 2016

Citronmarinerade linser


De här smarriga citronmarinerade linserna har jag gjort efter ett recept i Hemmets Journals matkalender. Så här års är det skönt att ha en sats marinerade linser i kylen, så att jag snabbt kan fixa till en enkel och somrig lunch. Lite marinerade linser tillsammans med grönsaker och bulgur eller en bit bröd blir en supergod, nyttig och mättande måltid. 

Citronmarinerade linser
2 dl torra små mörka linser  
vatten till blötläggning och kokning
2 msk olivolja
2 msk färskpressad citron   eller  1 msk äppelcidervinäger
2 tsk rivet citronskal
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt
½ - 1 tsk torkad timjan
½ - 1 tsk torkad oregano 
ca 4 msk fint strimlad purjolök

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha i linserna i en skål och häll på kallt vatten så det täcker dem plus lite till. Låt dem stå och svälla i ca 30 minuter. 

Häll av linserna i silen. Lägg dem sedan i en kastrull och häll på 6 dl vatten. Låt linserna koka på svag värme i ca 30 minuter eller tills de är så mjuka som du vill ha dem. Vispa under tiden ihop olja, citronsaft, svartpeppar, salt och örter i en skål. 

Häll av kokvattnet från linserna och häll dem i skålen. Tillsätt hälften av purjolöken. Blanda allt ordentligt. Ställ skålen kallt i minst 2 timmar. Garnera med resten av purjolöken. 


fredag 27 maj 2016

Lax i kokos och currysås


Idag mår jag lite bättre från dunderförkylningen. Det är så skönt att kunna  känna vad maten smakar igen eftersom allt har smakat som papper de senaste dagarna och aptiten varit obefintlig. Här kommer det ytterligare ett recept från boken 'Det goda Afrika' av Ove Pihl. Denna gång i form av stekt lax i en len kokos och currysås. Jag gjorde om originalreceptet lite för jag tyckte det kändes onödigt att steka laxen i ugnen, så jag tärnade den och stekte den i stekpannan istället. Betyget på denna rätt blev högt, för detta var supergott. Såsen var helt perfekt kryddad (jag gillar när man fortfarande kan känna vad fisken smakar). Vi serverade laxen med luftigt basmatiris, kokt broccoli och lite färska grönsaker. Detta recept kommer absolut att skrivas in i min receptpärm.

Lax i kokos och currysås
½ msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 färsk chili av valfri styrka
2 tsk curry
1 tsk salt
1 msk tomatpuré 
500 - 600 g skinn och benfri laxfilé
400 ml (1 burk) kokosmjölk
1 msk pressad citron (kan uteslutas)

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och finhacka chilin. Ställ undan den så länge. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek löken och vitlöken på medelvärme i ca 5 minuter. Ha på curryn och saltet och låt allt steka någon minut under omröring. Tillsätt tomatpurén och chilin. Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter under fortsatt omröring. Skär laxen i tärningar. Ha i dem och låt dem steka i ca 2 - 3 minuter. Häll på citronsaften och sedan kokosmjölken. Låt det koka i ca 2 - 3 minuter. Smaka av.


onsdag 25 maj 2016

Rustik soppa för regniga och kalla dagar


Ni undrar kanske vart jag tagit vägen eftersom det varit tyst här på bloggen i två dagar. Jag har varit helt däckad av en rejäl förkylning. Det har faktiskt varit så illa så att jag inte orkat hålla mig upprätt några längre stunder (helt bedrövligt tråkigt att bli sjuk under årets hittills varmaste dagar). Idag mår jag lite bättre och tänkte därför passa på att skriva lite på bloggen innan jag lägger mig för att vila igen. Dagens recept är en mustig och rejäl soppa som passar perfekt för kalla och regniga dagar (eller för den som är förkyld).

Vi brukar faktiskt äta soppa då och då även under våren och sommaren (svensk vår och sommar brukar ju inte innebära värme och strålande sol varje dag direkt). Denna rustika soppa är väldigt smakrik och god trots att den bara innehåller enkla och billiga råvaror, såsom lök, vitkål, morot och potatis. Ibland är det gott med enkel mat utan en massa komplicerade ingredienser och smaker.

Rustik soppa
4 portioner
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar  (ta 2 ½ tärningar om du gillar saltare mat)
2 gula lökar
250 g skalade morötter
300 g vitkål
2 potatisar
6 - 8 hela kryddpepparkorn
2 lagerblad
2 - 3 krm rökt paprikapulver
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Häll vattnet i en stor gryta. Smula ner buljongtärningarna. Skala och grovhacka löken. Skala och tärna morötterna. Skölj och skär vitkålen i småbitar. Ha i löken, morötterna, kålen, kryddpepparkornen och lagerbladen i grytan. Låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka i ca 15 minuter. Skala och tärna potatisarna. Ha i dem i grytan. Låt det småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter. Ha i det rökta paprikapulvret och smaka av soppan med lite salt och svartpeppar. Garnera ev. med hackad persilja.


söndag 22 maj 2016

Ravioli primavera


Primavera betyder vår på italienska så denna ravioli passar ju ypperligt att laga nu. Det är lite omständligt att göra egen ravioli men det blir helt otroligt gott. Dessa delikata små kuddar är fyllda med bladspenat, vitlök, kesella och parmesanost. Vi serverade dem med lite basilikaolja och riven lagrad ost. Det blev hur gott som helst och kändes, trots oljan, väldigt fräscht. Receptet är omgjort efter ett recept som jag hittade i Hemmets Journals matkalender.

Ravioli primavera
4 - 5 portioner
ca 450 g pastadeg gjord på 3 ägg och 300 g mjöl (se recept här)
Fyllning:
300 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
250 g kesella (10 %)  eller  250 g ricotta
1 ½ dl riven parmesanost
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk salt
Basilikaolja:
1 kruka färsk basilika
ca 1 dl olivolja
ev. 1 - 2 msk pressad citron
salt, peppar, vitlökspulver och lökpulver efter smak

Gör så här: 
Börja med att göra pastadegen och låt den stå kallt i ca 30 minuter. Gär sedan basilika oljan. Mixa basilikan med oljan och ev. citronsaft. Smaka av med salt, peppar, lökpulver och vitlökspulver. Smaka av. Låt gärna den färdiga basilikaoljan stå en stund så smakerna hinner mogna. 

Skär bladspenaten i strimlor (se till att vätskan är väl urkramad). Blanda spenaten med resten av ingredienserna till fyllningen i en bunke. Ställ undan den så länge. 

Kavla ut pastadegen tunt med kavel eller i pastamaskinen (jag körde min till tjocklek 6 i maskinen). Om du kavlar för hand så kavla ut en rektangel som ska vara ca 1 ½ mm tjock. Skär den sedan i ca 10 cm breda remsor (med en pastamaskin blir det remsor direkt). Strö ut tunt med mannagryn på arbetsbänken och lägg remsorna på dem. Ta ett mått ca 5 cm i diameter och mät hur många du får ut på en degremsa. Lägg ca 1 ½ tsk fyllning i mitten av varje tänkt cirkel.


Pensla eller stryk ut lite vatten mellan varje fyllningsklutt. Lägg på en degremsa ovanpå och tryck försiktigt mellan varje klutt. Ta ut runda mått. Tryck ihop kanterna ordentligt så de blir täta.


Lägg över de färdiga kuddarna på ett bakplåtspapper som du strött lite mannagryn på. Samla ihop den överflödiga degen och kavla ut den på nytt. Upprepa proceduren tills du använt all deg och fyllning. Jag fick ut ca 45 - 48 ravioli.



Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta. Ha i 1 - 2 tsk salt. Lägg i raviolin och låt den koka i ca 3 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av  i ett durkslag. Servera dem direkt med basilikaoljan och lite färska grönsaker. 

Tips! Ravioli går att frysa okokt. Gör så här: Klä 2 brickor eller plåtar som passar i frysen med bakplåtspapper. Strö på lite mannagryn. Baka ut ravioli som ovan och lägg dem på brickorna eller plåtarna. Ställ dem i frysen ett par timmar. Ta loss raviolin och frys in den i en plastpåsen. Koka raviolin otinad.


lördag 21 maj 2016

Kvarterets rabarberpaj


Vad vore väl våren utan en riktigt smaskig rabarberpaj. Denna variant, från boken 'Annas pajer', av Anna Bergenström är helt ljuvlig. Det passar så bra med de syrliga rabarberna tillsammans med den vaniljsmakande frasiga degen. Vi serverade pajen med en tjock och len gammaldags vaniljsås. 

Kvarterets rabarberpaj
Deg:
200 g smör
1 dl socker
1 rågad tesked vaniljsocker
ca 5 dl vetemjöl 
½ tsk bakpulver
Fyllning: 
600 g rabarber i bitar
1½ dl strösocker
2 msk potatismjöl

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Smält smöret i en gryta eller i en skål i mikron. Blanda ner sockret och vaniljsockret. Blanda vetemjölet med bakpulvret. Ha i detta i smör och sockerblandningen och rör snabbt ihop allt till en deg. Tryck ut 2/3 av degen i en pajform. Blanda rabarbern med sockret och potatismjölet. Lägg blandningen i formen. Smula på resten av degen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter. Täck pajen med en plåt om den blir för mörk längs kanterna.


fredag 20 maj 2016

Grönsaksgratäng med keso


Jag blev lite nyfiken på att göra den här gratängen eftersom den innehåller kålrabbi, vilket är en grönsak som jag sällan använder. Kålrabbi tillhör kålsläktet och har en mild kålsmak. Den är ganska dyr och kan vara svår att få tag i så nästa gång tänker jag byta ut den mot samma mängd hackad vitkål, vilket jag tror blir minst lika bra (och dessutom betydligt billigare).

Receptet tog jag ur Hemmets Journals matkalender 2015. Jag har bara gjort några få ändringar, som att byta färska örter mot torkade och att ha i 250 g keso istället för 200 g (det kändes totalt onödigt att ha i keso, så nästa gång utesluter jag det helt). Gratängen var jättegod men den var ganska lös i konsistensen, ungefär som en gratinerad grönsaksstuvning. Vi serverade bröd till vår gratäng, men på grund av att den är så lös så rekommenderar jag dig att servera kokt potatis till istället. 

Grönsaksgratäng med keso
4 morötter, ca 350 g
1 palsternacka, ca 75 - 100 g
1 kålrabbi, ca 350 g 
1 purjolök
5 dl standardmjölk
3 msk vetemjöl
1 buljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk torkad timjan
½ - 1 tsk torkad oregano
250 g keso
2 dl riven vällagrad ost
Salt eller örtsalt efter smak
Matfett att smörja formen med

Gör så här: 
Värm ugnen till 250 C och smörj en form med lite matfett. Skala morötterna och palsternackan. Skölj och ansa kålrabbin och purjolöken. Skär allt i tunna skivor. Koka upp 4 dl av mjölken med buljongtärningen i en gryta. Tillsätt grönsakerna, svartpepparn och örterna. Låt det småkoka i 6 - 7 minuter. Vispa ihop den sista decilitern mjölk med vetemjölet till en klumpfri redning. Ha i den i grytan under omrörning. Låt det småkoka i ca 6 - 7 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Smaka av såsen så den inte smakar mjöl för då måste den koka någon minut till. Tillsätt keson och smaka av med salt eller örtsalt. Häll allt i formen. Strö på den rivna osten. Gratinera högt upp i ugnen i ca 5 minuter eller tills osten fått fin färg.


torsdag 19 maj 2016

Nigeriansk böngryta


För ett tag sedan lånade jag en bok som heter 'Det goda Afrika' skriven av Ove Pihl. I boken fanns det flera recept som jag tyckte verkade intressanta och som jag skrev av för att testlaga framöver. Först ut är denna heta nigerianska böngryta. Nog för att jag gillar stark mat men jag var lite väl generös med piripirin vilket gjorde att grytan blev superstarkt. Inget för en känslig mage direkt. Som tur är mildrades hettan lite av basmatiriset och de färska grönsaker som jag serverade till. Trots chilihetta, à la eldsprutande drake, så hann jag känna lite av de andra smakerna och kunde konstatera att grytan var smakrik och god. Eftersom chilin tog över så är det svårt att göra en helt rättvis smakbedömning, vilket ger mig en anledning till att laga denna gryta fler gånger. Det hade jag visserligen ändå tänkt att göra för förutom att den är nyttig är den väldigt enkel att laga och dessutom görs den på billiga ingredienser, vilket alltid uppskattas.

Nigeriansk böngryta
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 tsk farinsocker
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk mald koriander
2 - 3 krossade torkade piripiri (jag hade i 5 - 6 stycken, vilket jag tycker blev för mycket)
ca 1 tsk salt
500 g krossade tomater
1 - 2 dl vatten
400 g kokta vita bönor (se här)  alternativt  2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade naturella vita bönor. 

Gör så här: 
Skala löken och vitlöken. Strimla löken och finhacka vitlöksklyftan. Hetta upp oljan i en stekpanna. Stek löken och vitlöken på medelvärme  i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré, timjan, koriander, pirpiri och salt. Låt allt steka i ca 5 minuter under omröring. Tillsätt de krossade tomaterna. Lägg på ett lock och låt såsen koka på svag värme i ca 20 - 25 minuter. Rör om då och då. Späd med vattnet, lite i taget, under tiden. Tillsätt bönorna (om du använder konserverade bönor ska de hällas av och helst också sköljas under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt allt koka i ytterligare ca 5 minuter eller tills bönorna är varma. Smaka av. Garnera gärna med lite hackad färsk koriander eller persilja.


onsdag 18 maj 2016

Surdegslimpa à la kungsörnen


Den här surdegslimpan bakade jag med utgångspunkt från ett recept som stod på baksidan av en påse grovt rågmjöl från kungsörnen. Jag använde mig inte av den surdeg som stod där, utan jag använde den surdeg jag alltid brukar göra. Jag uteslöt kummin och gräddade limporna i brödformar istället för i en långpanna. Limporna blev något bleka i färgen och lite smuliga att skära men smaken var helt okej.

Surdegslimpor
4 st limpor
1,3 L ljummet vatten, 37 grader varmt
1½ dl surdeg  (jag hade i ca 2 dl av den här)
25 g smör eller margarin, rumsvarmt
25 g jäst
1 - 1 ½ msk salt  
1 msk sirap  
1 msk stött kummin
700 g (ca 1,3 L) grovt rågmjöl
1,1 Kg (ca 2 L) vetemjöl special 
Lite matfett till att smörja formarna. 

Gör så här:  
Häll vattnet i en degbunke. Smula ner jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen kraftigt (ha ev. i lite mera vetemjöl) tills den känns smidig, ca 8 minuter i en assistenten eller ca 10-15 minuter för hand. Täck bunken med en kökshandduk, plastfolie eller lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj 4 limpformar à 1 ½ L. Strö lite mjöl på köksbänken och stjälp upp degen. Knåda den smidig och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till ett limpa. Lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter.  

Värm under tiden ugnen till 200 - 225 C. Grädda bröden långt ner i ugnen i ca 45 minuter eller tills de har en innertemperatur på 98 C. Låt bröden kallna på galler under en kökshandduk.

Tips! Gör så här om du inte har brödformar. Dela degen i 4 delar. Forma varje del till en fyrkant. Lägg dem i en smord långpanna, en fyrkant i varje hörn. Pensla sidorna på limporna med lite olja. Jäs & grädda som ovan. 
 

tisdag 17 maj 2016

Spenatsuvning


Jag älskar spenatstuvning och brukar äta betydligt större mängd än vad bilden visar (jag ville vara lite återhållsam så ni skulle kunna se vad jag serverade till). Spenatstuvning passar otroligt bra till kokt potatis och fiskpinnar eller stekt fisk. Om det, mot all förmodan, blir en skvätt stuvning kvar så brukar jag blanda den med lite buljong och äta den som spenatsoppa med kokta ägghalvor nästa dag. Inte så dumt det heller.

Spenatstuvning
ca 4 portioner
4 dl standardmjölk 
2 msk vetemjöl
200 g hackad fryst spenat
ca ½ tsk salt
En liten gnutta malen vitpeppar

Gör så här: 
Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och vitpepparn i en kastrull. Låt det koka upp under omröring. Sänk värmen och låt det småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt spenaten. Höj värmen lite och låt det koka upp under omröring. Sänk värmen igen och låt stuvningen småputtra i ca 5 minuter. Smaka av. 


måndag 16 maj 2016

Sparristid


För två år sedan köpte vi en sparrisplanta mest på skoj. Den producerar inte några mängder direkt. Förra året fick vi två stjälkar och i år har vi bara skördat en liten tanig och böjd stjälk än så länge (se bild längre ner). Hemmaodlad sparris som skördas precis innan den kokas är mycket sötare, mjällare och godare än köpt, men eftersom vi inte får några större skördar så får vi hålla till godo med den köpta varianten.  

Sparris har en väldigt kort skördesäsong. Den får bara skördas fram till midsommar sedan måste plantan samla kraft till nästa år, så det gäller att passa på att äta så mycket sparris som möjligt fram tills dess. Vi brukar koka sparrisen och servera den med lite smör och salt. Ibland har vi löskokta ägg till också. Det är otroligt gott att doppa sparrisen i den krämiga äggulan. Himmelskt!

Kokt sparris: 
Skölj sparrisstjälkarna under rinnande kallt vatten. Bryt av den nedre delen av stjälkarna och släng dem i komposten. Koka upp lite lättsaltat vatten i en vid gryta eller stekpanna med lock. Lägg i sparrisen och låt den koka i några minuter, tills den är mjuk med lite spänst i mitten. Häll av vattnet och servera sparrisen direkt.

vår egen lilla sparrisstjälk


söndag 15 maj 2016

Gömda pastastubbar med zucchini, ajvar och fetaost


Eftersom jag tycker det är dötrist med torra gratänger, så har jag alltid på mycket sås när jag gör sådana. Denna gång blev det kanske i mesta laget, för de fina och omsorgsfullt rullade pastastubbarna syntes knappt under all sås. Det blev definitivt inte torrt i alla fall. Jag hade aldrig gjort denna rätt förut och hade därför inget recept att gå efter utan fick testa mig fram. Det blev kanongott men nästa gång ska jag nog byta ut crème fraîche mot ostsås, eftersom min mage inte riktigt gillade fetthalten.

Pastastubbar med zucchini, ajvar och fetaost
5 - 6 portioner
ca 450g pastadeg gjord på 3 ägg och 300 g vetemjöl (se recept här)
Riven ost till gratinering
Fyllning: 
1 msk olivolja
ca 400 g zucchini/squash
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk trocomare örtsalt
1 dl stark ajvar (paprikaröra)
250 g keso
125 g fetaost  
Sås:
1 msk olivolja
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
ca 1 tsk socker
500 g krossade tomater
1 tsk trocomare örtsalt 
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
5 dl crème fraiche  eller ostsås (hemmagjord eller köpt)

Gör så här: 
Börja med att göra pastadegen och lägg den i kylen.

Fyllningen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj zucchinin och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken, vitlöken och zucchinin och låt det steka på ganska hög värme i ca 15 minuter eller tills allt fått lite färg. Ha på örtsalt och svartpeppar. Rör ner ajvar. Lägg över blandningen i en bunke och låt den kallna. Tillsätt keson och rör om så att allt blir väl blandat. Smaka av röran och låt den stå kallt tills det är dags att fylla pastastubbarna.

Såsen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på medelvärme i några minuter. Den ska mjukna men inte få färg. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med några minuter under omröring. Häll i tomaterna och tillsätt socker, örtsalt, svartpeppar och lagerblad. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen småputtra under lock i ca 40 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Ta ur lagerbladet. Rör ner crème fraiche eller ostsås. Smaka av.

Värm ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Häll lite mindre än hälften av såsen i botten av formen. Kavla ut degen med kavel eller i en pastamaskin (jag körde min deg i pastamaskinen till tjocklek 5). Om du kavlar för hand så kavla ut en stor rektangel, ca 2 - 3 mm tjock, och skär den sedan i ca 10 cm breda remsor. Strö lite mannagryn på bänken och lägg ut pastaremsorna på dem. 

Fördela fyllningen i en sträng på mitten av varje remsa. Rulla ihop remsorna runt fyllningen och skär dem i 5 - 6 cm långa bitar. Ställ dem tätt på högkant i formen. Häll på resterande sås och ha på riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en liten stund innan servering.


lördag 14 maj 2016

Kalljästa grahamsfrallor


Vi hade slut på portionsbröd i frysen och behövde fylla på med lite nytt, så jag bakade dessa frallor. När de skulle gräddas kom våra barn på oväntat besök. De blev naturligtvis bjudna på lite fika, vilket ledde till att ungefär hälften av de nybakade frallorna blev uppätna innan de hunnit svalna. Det är så härligt med sådana spontana fikabesök. Fylla på i frysen, det kan jag göra någon annan gång.  

Kalljästa grahamsfrallor
ca 15 - 16 stycken
25 g jäst
5 dl kall mjölk
2 tsk salt
1 msk strösocker
1/4 dl flytande margarin eller 25 g smält margarin
4 dl grahamsmjöl
8 - 10 dl vetemjöl

Gör så här:
Kväll dag 1: Vispa ut jästen i mjölken i en degbunke. Tillsätt, salt, socker, margarin och grahamsmjölet. Arbeta in vetemjöl tills du fått en smidig deg. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen över natten. 

Morgon dag 2: Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på mjölad arbetsyta. Dela degen i 15 - 16 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar. Lägg dem glest på plåtarna. Täck dem med kökshandduk. Låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar. Värm under tiden ugnen till 225 C, vilket tar ca 30 min. Grädda frallorna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Låt dem kallna på galler under en kökshandduk.


fredag 13 maj 2016

Panpizza med barbecuechampinjoner


Den här underbara pizzan kom till förra våren när jag blev sugen på panpizza. Eftersom vi hade skivade champinjoner och barbecuesås i frysen så fick det bli en panpizza med barbecuechampinjoner. Alla i familjen tyckte det blev jättegott. Efter detta lyckade experiment har jag fått önskemål om att baka denna pizza många gånger. 

Jag använder hemmagjord pizzadeg och barbecuesås till min pizza men du kan såklart använda färdigköpt deg och din egen favoritsås. 

Panpizza med barbecuechampinjoner
2 stora pizzor
Pizza deg:
50 g färsk jäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl
Tomatsås: 
ca 2 - 2 ½ dl passerade tomater 
1 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkade oregano
½ krm vitlökspulver
Barbecuechampinjoner: 
500 g skivade färska eller frysta champinjoner
ca 2 krm salt
½ - 1 tsk rökt paprikapulver
ca 2 dl barbecuesås, gärna med lite rökig smak (jag använder den här) 
Övrigt: 
Riven ost efter smak

Gör så här:  
Börja med degen (den ska jäsa i 2 timmar). Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör såsen och förbered fyllningen under tiden degen jäser.

Rör ihop alla ingredienser till tomatsåsen i en skål. Täck den och ställ undan den så länge. Stek champinjonerna utan fett i en stor stekpanna tills vätskan från dem kokat bort. Tillsätt salt, paprikapulver och barbecuesås. Låt allt koka ihop i ca 5 - 6 minuter. Smaka av. Låt blandningen svalna. 

Värm ugnen till 225 C. Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i två lika stora delar. Kavla ut en del i taget till en ca 1 ½  -  2 cm tjock bakplåtsstor rektangel (det ska bli en ganska tjock pizzabotten). Lägg den på plåten. Upprepa detta med den andra deghalvan. Bred på tomatsås, strö på riven ost och fördela svampen på pizzorna. 

Grädda plåtarna i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter eller tills osten smält och fått fin färg och underdelen av pizzabotten också har fått lite färg (lyft lite försiktigt på pizzan så du ser hur den ser ut under). Skär upp den i bitar och servera dem direkt. Om du vill kan du servera lite coleslaw till (se recept här).


torsdag 12 maj 2016

Paneer i het kokossås


Detta blev verkligen supergott! Stekt paneer (indisk ost) i en het sås gjord på kokosmjölk och sambal oelek är verkligen en suverän smakkombination. I originalreceptet, som finns i Bonniers vegetariska kokbok, görs den här rätten på tofu, men eftersom jag inte tycker om tofu så använder jag paneer istället. Nästa gång jag gör denna superba gryta kanske jag provar att byta ut osten mot quorn för att spara lite tid och lyxa till det lite. 

Obs! Paneer måste göras dagen innan. 

Paneer i het kokossås
1 sats paneer (se häreller  ca 250 g fast tofu
1 msk rapsolja 
ca 4 dl strimlad purjolök
1 vitlöksklyfta
1 burk, 400 ml, kokosmjölk
2 msk japansk soja
2 msk sambal oelek
ca 100 g sockerärter

Gör så här: 
Skär paneeren eller tofun i tärningar. Stek dem gyllenbruna i oljan i en stekpanna. Skala och finhacka vitlöken. Ha i den och purjolöken i stekpannan. Låt det steka en stund. Tillsätt kokosmjölk, soja och sambal. Låt det koka upp. Ha i sockerärterna. Låt allt koka i ca 5 minuter. Smaka av. Servera grytan med äggnudlar eller jasminris. 


onsdag 11 maj 2016

Snabbakade havrelimpor


Jag var lite sugen på att baka men hade inte lust att göra något allt för avancerat i värmen, så det fick bli den här smidiga limpan. Det är bara att röra ihop allt till en smet, hälla upp den i formar och sedan grädda. Det går alldeles utmärkt att byta ut havregrynen mot rågflingor. Jag vet att det fungerar för jag tog nämligen fel påse och slängde i rågflingor i smeten istället för havregryn, som tur var blev brödet precis lika bra trots detta fatala misstag.

Lättbakade havrelimpor
2 limpor
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
3 dl fiberhavregryn  eller  rågflingor
1 dl vetekli
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 L fil 
1 ½ dl ljus eller mörk sirap 
½ - 1 dl lingonsylt
matfett till formarna

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C och smörj två stycken 1 ½ L limpformar med matfettet. 

Rör ihop alla torra ingredienser i en degbunke. Tillsätt fil, sirap och lingonsylt. Rör om så allt blandas ordentligt, var extra noga med att röra i botten. Fördela smeten i formarna. Placera dem på gallret långt ner i ugnen och grädda dem i ca 90 minuter. 

Prova om brödet är klart genom att sticka in en provsticka i mitten av bröden, den ska vara torr, eller sätt i en kökstermometer som ska visa 98 C. Ta ut formarna ur ugnen och ta loss bröden. Låt dem kallna på galler under duk. Låt helst bröden svalna helt innan du skär upp dem.


tisdag 10 maj 2016

Squashbiffar med gyroskryddad bulgur, fetaost och tzatziki


Squashbiffar serverade med gyroskryddad bulgur, fetaost, oliver och tzatziki är vansinnigt gott! Vi brukar ha en klick ajvar till också men jag glömde tyvärr att lägga på den på tallriken innan jag tog bilden. Varje gång vi äter den här maten så är det en ren njutning från första till sista tuggan. Det här är en av mina absoluta middagsfavoriter. Jag blev därför väldigt glad när det fanns billig squash i affären så att jag kunde laga en sats biffar. Squash är kanske inte den mest miljövänliga grönsaken så här års, men jag blev så grymt sugen på dessa biffar så jag kunde inte låta bli att köpa lite i alla fall. 

Eftersom jag tycker så mycket om den här maten brukar jag faktiskt laga den (eller rostade rödbetor) på min födelsedag, vilken lämpligt nog sammanfaller med skördesäsongen för våra hemodlade squash och rödbetor. Jag kan inte påstå att jag märker någon större skillnad i smaken mellan de biffar som görs på hemodlad squash och de som görs på köpt squash, men det är definitivt mer tillfredsställande att laga mat med grönsaker vi odlat själva än köpta grönsaker som transporterats hit från andra delar av världen.

Recept på tzatziki med dill hittar ni här och recept på gyroskryddad bulgur hittar ni längre ner i detta inlägg.

Squashbiffar
ca 20 biffar
2 normalstora squash (ca 750 - 800 g)
1 tsk salt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad mynta
1 krm grovmalen svartpeppar
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl 
2 dl ströbröd
Olivolja till stekning.

Gör så här: 
Finhacka squashen eller riv den grovt på rivjärnet eller med den grova rivskivan i matberedaren (jag brukar riva i matberedaren). Lägg den rivna squashen i ett durkslag och blanda ner saltet. Ställ durkslaget i en bunke och låt squashen rinna av i ca 30 minuter (saltet drar ut vätskan).

Ta upp lite av squashen i händerna och krama ur vätskan. Lägg över den urkramade squashen i en bunke. Upprepa detta tills du kramat ur all squash. Skala löken och vitlöken. Grovriv löken och blanda den med squashen i bunken. Pressa ner vitlöken. Tillsätt myntan, svartpepparn, äggen, vetemjölet och ströbrödet. Blanda allt ordentligt till en fast smet. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen i ca 30 minuter.  

Ta ut bunken ur kylen. Forma ca 20 små biffar av smeten. Stek  några biffar i taget i lite olivolja på medelvärme. Vänd dem efter några minuter och stek dem på andra sidan. Servera biffarna som i förslaget i texten ovan eller med dina egna favorittillbehör.

Gyroskryddad bulgur
3 dl normalstor bulgur
6 dl vatten
1 tsk salt
½ - 1 tsk gyroskrydda (se här)

Gör så här:  
Koka upp vatten och salt i en kastrull. Tillsätt bulgurn. Låt det koka upp igen. Sänk värmen under kastrullen till den lägsta och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 10 min. Stäng sedan av värmen och låt kastrullen stå kvar på eftervärmen i ca 5 min. Fluffa upp grynen med en gaffel. Tillsätt gyroskrydda efter smak.


måndag 9 maj 2016

Tzatziki med dill


När vi var på Cypern för många år sedan så köpte vi en kanongod gyrosrulle med tillhörande tzatziki i ett gatukök. De hade smaksatt sin tzatziki med lite dill. Det var jättegott och jag har sedan dess varierat mellan att göra 'vanlig' tzatziki och denna variant med dill. 

Jag gör oftast min tzatziki på avrunnen fil med en tillsats av lite vitvinsvinäger, vilket blir jättegott, men om du föredrar en mer traditionell variant, gjord på yoghurt, så är det bara att byta filen i receptet mot yoghurt och utesluta vinägern. Vill du ha en riktigt snabb variant så använd ca 3 - 3½ dl turkisk eller grekisk yoghurt och hoppa över det första stycket i receptet.

Tzatziki med dill
ca 7 ½ dl naturell fil
1 liten slanggurka
ca 1 tsk salt
2 - 3 krm vitvinsvinäger
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
½ - 1 tsk torkad dill  eller 1 - 2 msk finhackad färsk dill
Lite salt och malen vitpeppar  eller  grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Klä ett durkslag med en bit lakansväv eller en ren kökshandduk och ställ durkslaget i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Häll i filen. Låt den stå och rinna av i ca 4 - 5 timmar. Skrapa ur filen ur den och lägg över den i en skål. Blanda ner vinägern.

Skölj gurkan och grovriv eller finhacka den. Lägg den i ett durkslag eller en trådsilen som du ställer i en bunke. Blanda gurkan med saltet. Låt blandningen stå i ca 1 timme så saltet får dra ur vätska ur gurkan. Ta upp lite av gurkan i taget och pressa ut så mycket vätska som möjligt (med händerna). Upprepa detta med all gurka. Blanda den sedan med filen i skålen. 

Tillsätt vitlöken och dillen. Blanda allt ordentligt. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ tzatzikin kallt i minst 1 timme. Ha eventuellt på lite god olivolja vid servering. 

söndag 8 maj 2016

Chokladtårta med krämig hallonfyllning och ganache


Den här delikata chokladtårtan bakade jag till ett litet kalas, som vi hade för min älskade make när han fyllde halvvägs till 100 för några dagar sedan. Eftersom ingen av oss tycker om vanliga gräddtårtor (vi gillar varken sockerkaka eller vispad grädde) så brukar vi för det mesta välja andra mjuka kakor, typ kladdkaka eller liknande, istället för vanliga tårta till födelsedagsfikat

De få gånger som någon av oss väljer en något mer traditionell tårta, så brukar det oftast bli en tårta med riktigt saftiga bottnar. Den här fantastiskt goda tårtan är saftig och chokladstinn med en len och krämig hallonfyllning i mitten, helt perfekta smaker tillsammans. Det blir en hög och maffig tårta som räcker till ca 12 personer. Om det blir tårta över går det alldeles utmärkt att frysa den, för att ha något gott att mumsa på vid ett senare tillfälle.

Tårtbottnar
2 stycken kakor à 20 cm i diameter   
4, 5 dl vetemjöl                           
4, 5 dl strösocker
1, 25 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakbulver
2 tsk bikarbonat
2 rumsvarma ägg
2, 5 dl rumsvarm fil
2, 5 dl varmt kaffe
1, 25 dl neutral matolja (jag använde rapsolja)
Bakplåtspapper, matfett och lite vetemjöl till formarna

Gör så här: 
Värm ugnen till 175 C. Klipp ut en bit bakplåtspapper som passar i botten av formarna och lägg i dem. Smörj kanterna på insidan av formarna med matfett och stör på lite mjöl. 

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop ägg, fil och olja lite lätt. Ha i detta i bunken. Rör om. Tillsätt kaffet. Rör smeten slät. Fördela den i formarna och grädda dem i nedre delen av ugnen i ca 45 - 50 minuter (känn med en provsticka). 

Låt kakorna svalna i formarna under en kökshandduk. Ta loss dem och lägg dem i en plastpåse. Förvara dem i kylen. Gör gärna bottnarna dagen innan tårtan ska monteras för då blir de lättare att dela dem.

Krämig hallonfyllning
250 g hallon (frysta funkar bra)
1 dl strösocker
5 msk vaniljsåspulver
2 ½ dl vispgrädde 
250 g kesella (10 % fett)  eller  2 - 2 ½ dl vaniljyoghurt (3 % fett)

Gör så här:
Blanda hallon och strösocker i en kastrull. Låt det koka ihop på svag värme i ca 5 - 10 minuter, till en tjock sås. Passera blandningen genom en trådsil. Släng kärnorna. Låt hallonsåsen kallna. Rör ner vaniljsåspulvret. Låt det stå i 2 - 3 minuter. Vispa under tiden grädden. Blanda hallonkrämen med grädden och rör ner kesellan eller vaniljyoghurten. (Krämen blir lite lösare om du använder yoghurt men den funkar ändå jättebra att ha som fyllning i tårtan).

Gancache (chokladtryffelsmet)
400 g hackad mörk choklad
2 ½ dl grädde
1 msk ljus sirap  eller  honung 
ca 75 - 100 g rumsvarmt smör

Gör så här: 
Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädde och sirap eller honung i en kastrull. Häll detta på chokladen i bunken. Låt det stå i ca 2 minuter. Rör blandningen slät. Tillsätt smöret i små klickar. Rör tills du har en tjock, glänsande och slät smet. Täck bunken med plastfolie. Låt ganachen svalna i rumstemperatur (gör den gärna dagen innan och låt den stå över natten). 

Montering av tårtan:
Dela varje kaka i 2 lika tjocka bottnar (det ska bli 4 bottnar sammanlagt). Lägg en av bottnarna på ett serveringsfat. Bred på ca 1/3 av hallonfyllningen. Lägg på nästa botten. Bred på 1/3 av hallonfyllningen. Lägg på ytterligare en botten och bred på det sista av fyllningen. Lägg på den sista botten. Täck tårtan och låt den stå kallt i minst 2 timmar. Ta ut tårtan ur kylen. Bred på rikligt med ganache ovanpå och runt tårtan. Ställ sedan tårtan kallt i minst 2  timmar så att ganachen stelnar. 


lördag 7 maj 2016

Gratinerad gnocci med tomatsås och mozzarella


Den här underbart goda gratängen är en rustik och smakrik italiensk rätt gjord på enkla och billiga råvaror. Små mjuka potatisgnocchi, täckta av en mustig tomatsås och ett lager gyllene mozzarella. Mums! 

Vi älskar den här gratängen och den återkommer därför ganska ofta på menyn hemma hos oss. Jag använder hemmagjord gnocchi, men om du vill göra det lite enklare för dig så går det lika bra att använda köpt potatisgnocchi.

Gratinerad gnocchi med tomatsås och mozzarella
ca 5 - 6 portioner
1 sats potatisgnocchi (se här)  eller  ca 1 kg köpt potatisgnocchi 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan 
ca 1 tsk örtsalt  eller  vanligt salt
Färsk basilika efter smak 
250 g mozzarella (= 2 mozzarellabollar)
ca 1 dl riven parmesan (kan uteslutas)
Matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Börja med att göra potatisgnocchin. (Den går att göra i förväg och förvara i frysen tills den ska användas). Koka dem enligt receptet. Låt dem rinna av ordentligt och lägg dem sedan i en stor smord ugnsfast form. 

Sätt ugnen på 225 -250 C. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och vitlöken och låt dem steka på medelvärme i ca 4 - 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund under omröring. Häll på tomaterna och ha i örtsalt/ salt, timjan och svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då. Ha i färsk basilika efter smak. Smaka av såsen.

Blanda försiktigt såsen med gnocchin i formen. Häll av lagen från mozzarellaostarna. Strimla ostarna och fördela dem ovanpå gnocchin. Strö på parmesanosten. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering.


fredag 6 maj 2016

Gnocchi


Det tar lite tid och är lite pyssel med att laga egna potatisgnocchi, men de är så goda och användbara så att de är värda lite arbete. Jag brukar offra ett par timmar en helgförmiddag eller ledig dag och göra dubbel sats gnocchi när jag ändå håller på. De som inte går åt direkt fryser jag in för att ha vid senare tillfällen. 

Jag brukar servera gnocchin men en mustig tomatsås eller steka dem i olivolja tillsammans med lite champinjoner och servera dem med en krämig ostsås. Det är också väldigt gott att lägga gnocchin i en form, hälla på en god sås, strö på riven ost eller ha på strimlad mozzarella och sedan gratinera hela härligheten.

Tips! Jag har lite mannagryn i min gnocchi eftersom jag tycker konsistensen blir bättre av att ha i det, men om du inte vill använda mannagryn så kan du öka mängden vetemjöl istället. 

Gnocchi
Blir ca 1300 - 1400 g färdig gnocchi
1 kg skalad potatis av mjölig sort (mospotatis)
2 ägg
1 tsk salt
2 dl mannagryn + lite extra till utbakning
ca 2 - 3 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
3 - 4 L vatten och ca 1 tsk salt till kokning

Gör så här:
Koka potatisen. Häll av den och låt den ånga av. Pressa potatisen med en potatispress eller mosa den med en potatisstöt ner i en bunke. Låt potatisen svalna lite. Tillsätt äggen, saltet och  mannagrynen. Ha i lite av vetemjölet i taget tills du får en fast deg. 


Lägg degen på en mjölad arbetsyta. Ta en liten bit deg i taget och rulla ut den till en lång korv, ca 2 cm tjock. Skär den i ca 1½ cm långa småbitar. Strö ut lite mannagryn på en del av arbetsbänken eller strö lite mannagryn på en bakpappersklädd plåt eller bricka (som passar i frysen). Lägg de små gnocchibitarna på mannagrynen. Upprepa detta med resten av degen. 

Nu kan du välja att koka gnocchin direkt eller att frysa in den. För att frysa gnocchin ställer du bara plåten eller brickan i frysen ett par timmar. Sedan tar du loss gnocchin och lägger över dem i en plastpåse. Gnocchin håller minst 3 månader i frysen. När du ska servera dem så kokar du dem otinade. 

För att koka gnocchin gör du så här: Koka upp vattnet med saltet i en stor gryta. Ha i några gnocchi i taget och låt dem koka tills de flyter upp. Ta upp dem med hålslev och lägg över dem i ett durkslag. Låt dem rinna av ordentligt.



torsdag 5 maj 2016

Cauliflower butter masala


Trevlig Kristihimmelsfärdsdag på er allihop. Härligt med lite extra ledigt nu när det är så underbart väder. Jag antar att många av er plockar fram grillen idag. Tyvärr har jag en jättetråkig typ av astma, som gör så att jag får svårt att andas av alla former av dofter, lösningsmedel och rök, vilket innebär att det inte blir så mycket grillande för oss. Tur att det finns så mycket annat gott och spännande att äta istället, som t.ex. denna indiska blomkålsgryta.

Cauliflower butter masala är ett vegetariskt alternativ till den indiska rätten chicken butter masala eller smörkyckling, som den också kallas. Jag utgick ifrån flera olika recept, som jag tagit del av på nätet, när jag lagade till denna underbart goda gryta. Den blev lagom kryddstark och härligt krämig. Vi serverade den med lite luftigt basmatiris och en klick äpple och dadelchutney (se här).  

Tips! Det går att ersätta blomkålen med den indiska osten paneer (se här), men eftersom jag hade ett blomkålshuvud i kylen så valde jag att ha i det den här gången.

 Cauliflower butter masala
4 portioner
350 - 400 g färska blomkålsbuketter
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
ca 2 msk rostad lök
2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
½ tsk malen koriander
2 tsk garam masala
½ - 1 tsk chilipulver
1 tsk salt
2 ½ dl vatten
2 msk tomatketchup
ca 200 g kokta kikärtor (se här)  eller  1 tetra alternativt 1 burk konserverade kikärtor
2 ½ dl grädde  (jag använde mat 4%)
ca 1 msk smör
Eventuellt lite hackad persilja  eller  färsk koriander till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka vitlöken. Skölj blomkålsbuketterna och låt dem rinna av. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i blomkålen, löken, vitlöken, ingefäran och den torkade löken. Låt detta steka på medelvärme i ca 2 - 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, koriander, garam masala, chilipulver och salt. Låt allt steka, under omröring, i ytterligare ca 2 - 3 minuter. 

Häll på vattnet och rör ner ketchupen samt kikärtorna (konserverade kikärtor ska först hällas av och gärna sköljas i ett durkslag under rinnande vatten innan de tillsätts). Lägg på ett lock och låt det hela puttra i ca 8 - 10 minuter. Tillsätt grädden, lite i taget. Låt det hela småkoka i ytterligare ca 5 minuter eller tills blomkålen är så mjuk som du vill ha den. Rör ner smöret. Smaka av.

Jag upprepar ett tidigare tips på hur du får ett luftigt basmatiris.
Gör så här: mät upp riset och häll det i en trådsil (3 dl okokt ris brukar vara ganska lagom till 4 portioner). Skölj riset under rinnande kallt vatten tills vattnet som rinner ur blir klart i färgen. Koka upp dubbelt så mycket vatten som mängden ris. Häll riset i kastrullen. När vattnet kokat upp igen så sänker du värmen till den lägsta. Lägg en dubbelvikt kökshandduk mellan kastrullen och locket. Låt riset stå och svälla i ca 15 minuter eller tills det är så mjukt som du vill ha det.