torsdag 31 mars 2016

Kikärtsröra med sting


Originalreceptet på det här goda kikärtsröran finns i en kokbok som heter 'Vegetariskt' av Katarina Nordgren och Tomas Södergren. I boken, som innehåller spännande recept från Trädgårdscaféet Slottsträdgården Ulriksdal, kallas röran för Luis hummus. Eftersom jag ändrat ganska mycket i det ursprungliga receptet, och dessutom redan har en röra som kallas hummus här på bloggen, så har jag valt att kalla denna röra för kikärtsröra med sting.

Oavsett vad den kallas så passar den här smakrika kikärtsröran väldigt bra att ha som tillbehör på en buffé. Den är också jättegod att använda som fyllning i bakad potatis, som pålägg på en macka eller som dipp till grönsaker. Prova själv och se vad du tycker den passar till. 

Tips! Jag rekommenderar verkligen ett besök i Slottsträdgården Ulriksdal, som ligger strax norr om Stockholm i närheten av Solna. Vi har varit där några gånger och besökt det mysiga trädgårdscaféet, som ligger mitt inne i en utmärkt plantskola. I anslutning till plantskolan finns det dessutom jättefina odlade fält där du bland annat kan plocka och köpa grönsaker och snittblommor.

Kikärtsröra med sting
400 g kokta kikärtor (se här)  eller  2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade kikärtor. 
1 vitlöksklyfta
1 msk pressad lime eller citron
1 tsk äppelcidervinäger
½ dl rapsolja
ca ½ dl vatten
½ dl hackad persilja
1 tsk curry  (jag har Santa Marias)
1 tsk paprikapulver 
½ tsk chilipulver
½ krm malen koriander
1 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk salt 

Gör så här:
Om du använder konserverade kikärtor blir det bäst resultat om du häller av dem i durkslag, sköljer dem under rinnande kallt vatten samt att de får rinna av ordentligt innan de används.

Lägg kikärtorna i en matberedare eller liknande med knivarna monterade. Skala och pressa ner vitlöken. Tillsätt resterande ingredienser och mixa allt till en smet. Smaka av den och lägg över den i en plastlåda med lock. Ställ den i kylen i minst 3 timmar innan den ska ätas. Jag brukar göra röran dagen innan den ska serveras.

Det går att göra kikärtsröran för hand genom att mosa allt med en gaffel i en bunke, men det går snabbare och är enklare att använda en matberedare eller mixer. 


onsdag 30 mars 2016

Morotsbiffar och stuvade makaroner


De här smakrika och enkla morotsbiffarna serverade med krämiga stuvade makaroner faller under kategorin vegetarisk husmanskost. När jag planerar vad vi ska äta under veckan försöker jag att få till en bra balans mellan nya maträtter med lite mer krävande smaker och enklare maträtter med lite mer invanda smaker, som t.ex. denna rätt. Eftersom vi äter så pass varierat så är det faktiskt nästan lika spännande att äta vegetarisk husmanskost som det är att äta mer exotiska rätter från andra delar av världen. 

Morotsbiffar
ca 500 g fint riven morot
1 liten grovt riven gul lök
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ - 2 dl ströbröd
2 dl riven stark ost  (jag använde lagrad prästost)
1 tsk Trocomare örtsalt  eller  ½ - 1 tsk vanligt salt
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan

Gör så här:
Pressa ur vätskan ur morötterna med hjälp av händerna. Blanda morötterna med de övriga ingredienserna i en bunke. Låt den stå i kylen i ca 30 minuter. Ta lite av blandningen i taget & forma till små biffar. Stek dem på båda sidor i lite olja på medelvärme tills de känns fasta, vilket tar ca 3 till 4 minuter per sida. 

Stuvade makaroner
5 dl vatten
1 tsk salt
ev. 1 msk smör
6 dl idealmakaroner
ca 1 L standardmjölk, 3 % fett
½ - 1 krm malen vitpeppar
ev. lite hackad persilja

Gör så här: 
Koka upp vatten, salt och ev. smör i en gryta. Tillsätt makaronerna och mjölken. Koka upp under omröring. Sänk värmen och småkoka utan lock i ca 20 minuter. Rör om då och då för det bränner lätt fast. Späd med mer mjölk om du tycker det blir för tjockt. Ha i vitpepparn och smaka av. Stäng av värmen. Lägg på ett lock på grytan och låt den stå kvar på värmen i några minuter. Dekorera gärna med lite hackad persilja. 


tisdag 29 mars 2016

Kyllike tempo


Min mamma är ursprungligen från Finland men flyttade till Sverige någon gång under femtiotalet. Eftersom min mormor och andra släktingar bodde kvar i Finland, så brukade vi spendera någon vecka där varje sommar när jag var barn, under 70 - 80 - talet. Vi besökte min mormor men vi sov aldrig över hos henne eftersom huset som hon bodde i bara hade ett rum och ett ganska primitivt inrett kök.

För mig, som bodde i en relativt nybyggd, modern villa, var det som att stiga in i en helt annan värld att hälsa på hos henne. Som väl var hade de finska släktingar som vi bodde hos betydligt större och modernare hus. (Eftersom jag är yngst av sju syskon så krävdes det lite plats när vi kom och hälsade på).

Jag har goda minnen från mina finska somrar. Dels var det roligt att träffa släkten och dels var det spännande att åka till ett annat land. Dessutom tyckte jag väldigt mycket om maten som vi åt under våra besök (förutom de hela ugnsbakade fiskarna som glodde på en med insjunkna ögon). Jag måste ha varit en matnörd redan då. 

Extra förtjust var jag i det finska mörka rågbrödet med den där karaktäristiska syrliga smaken. Det härliga finska brödet serverades oftast med smör och ost till en mustig, rustik soppa eller som frukostbröd med pålägg, som t.ex. basturökt skinka eller lördagskorv. Det var supergott!

Jag tycker fortfarande jättemycket om finskt rågbröd, även om jag numera väljer att äta det med ost och paprika istället för korv och skinka. Det här goda rågbrödet påminner lite i smaken om det underbara finska brödet. Receptet kommer från boken 'Brödälskare' av Henrik Francke. Namnet 'Kyllike tempo' är, enligt författaren, bara ett påhittat ord.

Kyllike tempo
2 limpor
25 g jäst
7 ½ dl  vatten
1 msk salt
3/4 dl lingonsylt
1 dl strösocker eller råsocker
2 ½ dl mörk sirap
18 dl grovt rågmjöl
ca 3 - 4 dl vetemjöl
Smör eller margarin till att smörja formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Värm vattnet till 37 C och häll det i en degbunke. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, lingonsylt, socker, sirap & rågmjölet och blanda allt till en lös deg. Rör till sist ner vetemjölet. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Smörj 2 stycken 1 ½ L limpformar med margarin eller smör. Fördela den lösa degen i formarna med hjälp av t.ex. en kraftig slickepott. Blöt händerna med kallt vatten och släta till ytan med hjälp av dem. Täck formarna med plastfilm eller en kökshandduk och låt limporna jäsa i 60 - 120 minuter eller tills de når upp till formens kant. Värm under tiden upp ugnen till 150 C, vilket tar ca 30 minuter. 

Ställ in formarna på gallret långt ner i ugnen. Grädda bröden i ca 80 - 90 minuter eller tills de är 98 C inuti. Täck dem med en plåt om ytan blir för mörk. Ta ut formarna ur ugnen. Stjälp ur limporna på 2 rena kökshanddukar. Vira in bröden i handdukarna och låt dem kallna så. Förpacka dem sedan i plastpåsar. Vänta med att skiva upp limporna till nästa dag. 


måndag 28 mars 2016

Tomatpestogratinerad lax med basilikakräm


Den här underbart, saftiga, kalasgoda laxen är en sådan där suverän maträtt, som går snabbt och enkelt att laga men som smakar som lyxig gourmetmat. Jag serverade laxen med ugnsstekta potatisskivor och en kall basilikakräm. Kombination av smakerna är, i mitt tycke, helt perfekt. Detta måste ni bara prova för det är så gott!

Jag brukar steka potatisskivorna samtidigt som laxen i varmluftsugnen. Jag skivar potatisen och vänder runt den i lite olja. Sedan lägger jag den på en bakplåtspappersklädd plåt som jag sätter in högst upp i ugnen. Laxen placerar jag på gallret längre ner. Båda rätterna blir klara ungefär samtidigt. Basilikakrämen rör jag ihop dagen innan.

Ni kanske har märkt att bloggen har ändrat utseende under helgen. Jag ville ha det lite ljusare och fräschare. Ungarna ville göra ett litet bildkollage till headern, så nu väntar jag bara på att de ska fixa det. Jag har inga problem med att skriva inlägg och lägga upp bilder på bloggen men det är skönt att få hjälp när det ska göras lite mer avancerade grejer, för jag är nästintill totalt ointresserad av allt det tekniska kring datorer. Jag tycker det är betydligt roligare att laga mat och baka än att pyssla med sådana saker.

Tomatpestogratinerad lax
4 portioner
500 - 600 g laxfilé 
ca 1 tsk citronpeppar  eller  ½ tsk salt + 1 krm grovmalen svartpeppar
6 - 7 msk tomatpesto (jag köper ICA:s nötfria)

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 C. Klä en ugnsform med bakplåtspapper. 
Lägg laxbiten i formen med skinnsidan ner. Ha på citronpeppar eller salt och svartpeppar. Bred peston på ovansidan av laxen. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda i ca 20 -25 minuter eller tills laxen är 54 - 55 C i den tjockaste biten. 

Baslikakräm
1 stor rumsvarm äggula 
ca 3 msk rapsolja
1 krm salt
ca ½ krm grovmalen svartpeppar
1 krm vitvinsvinäger
½ - 1 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraîche, turkisk yoghurt (gärna lätt)  eller  2 dl avrunnen fil (se här)
1 tsk rivet citronskal
1-2 msk hackad färsk basilika

Gör så här: 
Jag brukar använda stavmixern till detta. Blanda äggula, salt, svartpeppar och vinäger i den behållare som medföljer stavmixern alternativt i en liknande skål eller bunke. Börja mixa. Tillsätt oljan, lite i taget under tiden du fortsätter mixa. Mixa tills allt blandats och det blivit lite tjockare. Blanda sedan detta med resten av ingredienserna. Rör slätt och smaka av. Låt krämen stå kallt i minst 2 timmar innan servering (allra godast blir krämen om den görs dagen innan den ska serveras).


söndag 27 mars 2016

Äggsallad



Vad passar väl bättre en dag som denna än en macka med äggsallad. Jag serverade den goda röran som fyllning i mackor men jag kan tänka mig att den kan vara god att ha som fyllning i bakad potatis också. Det måste jag testa vid ett annat tillfälle. 

Äggsallad
Räcker till ca 4 dubbla mackor
ca 1 dl crème fraiche, gräddfil eller avrunnen fil (se här)
1 tsk dijonsenap
1 msk majonäs
4 msk hackad gräslök  eller  salladslök
1 krm paprikapulver
knappt 1 krm grovmalen svartpeppar
salt efter smak 
6 - 8 kalla hårdkokta ägg

Gör så här:
Skala och grovhacka äggen. Blanda dem med resten av ingredienserna i en bunke. Smaka av med salt och eventuellt mer kryddor. Lägg ihop brödskivor två och två med röra mellan. Ha eventuellt i lite grönsallad eller skivad tomat. Ställ kallt en stund. Servera gärna mackorna med lite goda grönsaker vid sidan av.


lördag 26 mars 2016

Puffkola


Glad Påsk! 
De flesta av er har väl fullt upp idag med matlagning och andra bestyr. Här är det faktiskt riktigt lugnt, men imorgon blir det desto livligare för då kommer hela familjen hit på lunch. Förutom lite god mat tänkte jag bjuda våra gäster på dessa små godingar, som vi kallar för puffkola. Receptet fick jag för många år sedan från en av mina systrar.

De här smaskiga kolorna är otroligt enkla att röra ihop och blir klara på ett kick. Det enda felet är att de har en tendens att ta slut lika fort som de är färdiga, så risken är att jag får koka ytterligare en sats innan gästerna dyker upp imorgon. Jag får se till att hålla fingrarna i styr och låta bli att öppna burken, så ordnar det sig nog.  

Hoppas ni får en riktigt trevlig påskafton med allt vad den innebär i form av god mat och härlig gemenskap. 


Puffkola
100 g smör  eller  margarin
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
1 msk kakaopulver
3 msk vetemjöl
3 dl puffat rostat ris (se bild)

Gör så här: 
Klä en form, ca 15 x 20 cm, med bakplåtspapper. 
Blanda allt utom det puffade riset i en gryta. Låt blandningen koka under omröring i ca 6 - 7 minuter. Ta av grytan från värmen och rör snabbt ner det puffade riset. Häll ut smeten i formen och jämna till ytan. Ställ formen kallt i ca 1 timme. Skär kolan i bitar och slå eventuellt in dem i bakplåtspapper. Förvara kolan i kylen.


torsdag 24 mars 2016

Hot cross buns


Hot cross buns är, som namnet antyder, en bulle med ett kors på toppen. I Storbritannien är det tradition att äta dessa kryddiga bullar på långfredagen. Det är tänkt att den som äter bullen ska påminnas om Kristi lidande och död på korset. Bullarna, som påminner en del om mjuk pepparkaka i smaken, brukar serveras varma med lite smör till eftermiddagsteet. Eftersom jag tycker att detta är en fin tradition så tänker jag, på brittiskt vis, servera dessa bitterljuva bullar till fikat imorgon. 

Av respekt för långfredagens religiösa betydelse kommer jag inte att lägga ut något inlägg imorgon, men jag återkommer redan på påskaftonen igen. Ha en riktigt bra fortsättning på dagen och så hoppas jag att ni tittar in på lördag igen.

Obs! Eftersom receptet är min försvenskade tolkning av hot cross buns, så får ni räkna med att de här bullarna kanske inte riktigt smakar som en äkta brittisk bulle. 

Hot cross buns
ca 24 stycken
50 g jäst
4 dl mjölk
50 g smör  eller  margarin
2 st rumsvarma ägg
1 dl strösocker
½ tsk salt
1 krm malen kryddnejlika 
2 krm malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
(Om du vill ha en mer autentisk smak så kan du tillsätta ca 1 krm malen muskot, men eftersom jag är allergisk mot muskot så har jag inte i det)
2 dl russin
ca 12 - 14 dl vetemjöl  +  lite extra mjöl till utbakningen
Pensling:
1 lätt uppvispat ägg
Smet till korsen: 
3 msk vetemjöl
½ msk strösocker
2 msk kallt vatten
Sockerglasyr:
1 msk kokande vatten 
1 msk strösocker

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den ljumma degvätskan. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt alla övriga ingredienser, utom mjölet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du har en smidig deg. Täck bunken med plastfolie eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter eller tills den har fördubblats i storlek.  

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i ca 4 lika stora delar. Dela varje del i 6 mindre bitar, så det blir 24 bitar allt som allt. Rulla varje degbit till en rund och fin bulle. Lägg dem på plåtarna. Skär ett kors på toppen av varje bulle. Täck bullarna med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Gör smeten till korsen genom att röra ihop mjölet, sockret och vattnet i en skål. Använd sedan en tesked till att fördela blandningen i korsformen på bullarnas ovansida. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Ta ut dem ur ugnen. Rör ihop sockerglasyren och pensla den på de varma bullarna. Låt dem sedan kallna på ett brödgaller.


onsdag 23 mars 2016

Thaigryta med quorn och röd curry


Så här strax innan påsken, med allt vad den innebär i form av traditionell mat, så tänkte jag att det kunde vara skönt att bryta av med något helt annat, som t.ex. den här tokgoda thaigrytan med quorn och röd curry. Grytan har en perfekt balans mellan den heta currypastan, den lena kokosmjölken och det syrliga citrongräset. Dessutom känns den lite lyxig eftersom den innehåller quorn, vilket jag anser vara något av en vegetarisk lyxvara. 

Quorn, som är ganska likt kyckling till konsistensen, kan vara ett bra alternativ för den som vill prova på att äta vegetariskt men som inte riktigt vågar ge sig på rätter med bönor och linser. Jag älskar visserligen den här grytan som den är, men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att testa att byta ut quorn mot kokta bönor eller röda linser. Det kanske jag gör någon annan gång, vi få se, men än så länge så kör jag på med lyxvarianten.

Thaigryta med quorn och röd curry
4 - 5 portioner
300 g (1 liten påse) tinade quornfiléer eller quornbitar 
ca 2 msk röd currypasta
1 tsk farinsocker (kan uteslutas, men jag tycker grytan blir godare av att ha i det)
ca 1 tsk finriven färsk ingefära
ca ½ citrongrässtjälk
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 normalstora morötter
200 g broccolibuketter, färska eller tinade och väl avrunna frysta
1 röd paprika
400 ml (1 burk) kokosmjölk 
1 tsk fisksås eller ca ½ tsk salt
2 tsk thaisoja
2 - 3 torkade limeblad  (finns att köpa i de flesta välsorterade mataffärer)
1 msk rapsolja

Gör så här: 
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala  morötterna och skär dem i tunna skivor. Finhacka citrongräset. Skär quornfiléerna i strimlor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Tillsätt farinsocker, currypasta, lök, vitlök, ingefära, citrongräs och quorn. Låt detta steka på ganska hög värme, under omröring, i någon minut. Tillsätt grönsakerna och låt allt steka ytterligare några minuter. Häll i kokosmjölken och tillsätt limeblad, soja samt fisksås eller salt. Låt det hela koka i ca 2-3 minuter. Smaka av. Servera med jasminris, gärna smaksatt med lite rivet limeskal. 


tisdag 22 mars 2016

Tekakor med havregryn


Det blir så gott att rosta bröd som innehåller gryn och frön. Jag tycker brödet smakar mycket mera då. Därför brukar jag ibland dela de här mjuka och goda tekakorna på mitten och sedan rosta dem en stund. Med lite smör, ost och marmelad passar de (vare sig de är rostade eller inte) ypperligt att servera som en härlig lyxfrukost efter en skön sovmorgon under den kommande långledigheten. 

Tekakor med havregryn
ca 18 - 20 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smör  eller  margarin 
2 ½ dl havregryn
2 tsk salt
2 msk strösocker 
ca 12 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakning

Gör så här: 
Lägg havregrynen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till ca 50 C. Häll blandningen på grynen i bunken och rör om ordentligt. Låt detta stå tills temperaturen sjunkit till 37 C. Smula då ner jästen i bunken och rör tills den lösts upp. Tillsätt saltet, sockret och vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Kavla ut den till en ca 1 ½ cm tjock rektangel. Ta ut runda tekakor, à ca 10 - 12 cm i diameter, med ett mått (jag använder en rund plasttratt). Lägg tekakorna på plåtarna. Nagga dem med en gaffel. Samla ihop den överblivna degen och kavla ut den en gång till och ta ut de sista tekakorna som ovan. Täck plåtarna med en kökshandduk och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Grädda tekakorna i den övre delen av ugnen i ca 6 - 8 minuter, men passa dem noga för det kan skilja i tid mellan olika ugnar. Ta ut plåtarna. Ta loss tekakorna och låt dem kallna på galler under duk.


måndag 21 mars 2016

Potatis och löksoppa


Jösses vad tiden går fort. Det är redan påskveckan eller stilla veckan som den också kallas. Stilla veckan är, som kanske hörs på namnet, en tid då det är tänkt att man ska ägna sig åt stillhet och eftertanke inför den kommande påskhelgen. Inte så lätt kanske med tanke på alla sillar som ska läggas in, laxar som ska gravas och ägg som ska målas.

I vår familj är vi inte så värst förtjusta i sill (på sin höjd äter vi en liten bit sill till ett kokt ägg, bara för traditionens skull), vi målar heller inga ägg och brukar inte äta någon speciell påskmat (jag vet, vi är lite trista). Jag lagar faktiskt inte mer mat än vanligt under  påskhelgen.

Påsken hemma hos oss brukar gå till så att hela familjen träffas någon av helgdagarna för att umgås och äta lunch tillsammans. Istället för den traditionella påskmaten äter vi oftast någon extra god fiskrätt, följt av en smaskig dessert. Resten av helgen brukar jag tillbringa i trädgården (om vädret tillåter) med att rensa i rabatterna och göra vårfint.

I jämförelse med den kommande påskhelgens alla godsaker kanske potatis och löksoppa kan verka lite tråkigt, men den här goda, krämiga soppan är väldigt populär här hos oss och eftersom den dessutom är enkel att sno ihop så hamnar den ofta på vår meny. Tillsammans med några limpmackor är potatis och löksoppa en helt perfekt vardagsmiddag. Eftersom det inte krävs någon större arbetsinsats för att laga till detta, så kanske det blir några minuter över till en eftertänksam stund i stillhet.

Potatis och löksoppa
4 - 5 portioner
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 750 g skalad potatis, gärna en mjölig sort
2 - 3 gula lökar 
5 dl mjölk eller en blandning av mjölk och grädde
½ tsk torkad timjan
1 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk Trocomare örtsalt   eller  vanligt salt
Ev. lite hackad gräslök till garnering

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Skär potatisen i skivor. Blanda lök, potatis, vatten och buljongtärningar i en gryta. Låt det koka upp. Tillsätt timjan och svartpeppar. Låt detta koka på svag värme i ca 20 - 30 minuter eller tills löken och potatisen är riktigt mjuka. Mixa soppan slät (jag använder en stavmixer). Tillsätt mjölk eller gräddmjölk. Värm soppan igen och smaka av den med salt eller örtsalt. Späd med mer vatten eller mjölk om du tycker soppan blir för tjock. Garnera gärna soppan med lite hackad gräslök.


söndag 20 mars 2016

Pastagratäng med vegfärs


Som jag skrev om i gårdagens inlägg har vi haft tjugoårskalas här hemma. Jag hade tänkt att laga lasagne till födelsedagslunchen men det tillkom några extra gäster, vilket innebar att pastaplattorna jag hade inte skulle räcka. Jag valde därför att göra en pastagratäng istället. Vi smaskade i oss den goda gratängen innan vi plockade fram födelsedagstårtan. De supertrevliga ungdomarna som var här åt med god aptit och gav ett gott betyg åt både gratängen och tårtan. 

Det är så roligt att sitta och prata med barn och ungdomar och höra lite om hur de ser på livet och tillvaron. Dessa givande samtal, som oftast sker vid matbordet, är väl investerad tid tycker jag. Hemma hos oss har måltiden en stor betydelse för den sociala samvaron, vilket är en starkt bidragande orsak till att jag älskar att bjuda hem människor på en bit mat eller en fika. Att jag dessutom tycker det är fantastiskt kul att laga maten är ju en extra bonus. 

Tips! Jag använder hemmagjord vegfärs i receptet men du kan byta ut den mot ca 600 g hackade färska champinjoner, 1 msk olja, ½ - 1 smulad grönsaksbuljongtärning och ca ½ msk balsamicovinäger

Pastagratäng med vegfärs
8 - 10 portioner
500 g okokt pasta av valfri sort
vatten och salt till kokning
Matfett till formen
2 - 3 dl riven ost till gratinering
Färsröra: 
400 g vegfärs (se här)
300 g skalade morötter
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
1 msk grillkrydda
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
500 g passerade tomater
ca 2 dl vatten
Ostsås:
1 ½ L standardmjölk, 3 % fett
1 dl vetemjöl
1 ½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
3 dl riven stark ost (jag använde lagrad prästost)

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en stor form, ca 25 x 35 cm, med matfett. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på paketet. Låt pastan rinna av i durkslag och häll över den i formen.

Färssås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Grovriv morötterna. Stek vegfärsen, löken, vitlöken och morötterna på medelvärme i en stor stekpanna med lite högre kant. Låt detta steka i ca 10 minuter. Tillsätt tomapurén och kryddorna. Låt allt steka i ytterligare ca 10 minuter. Tillsätt de passerade tomaterna och vattnet (häll gärna lite av vattnet i den tomma tomatförpackningen så du får med det sista). Blanda runt allt. Låt röran koka upp. Sänk värmen och låt sedan röran småputtra under lock i ca 30 minuter. Smaka av. Blanda färsröran med pastan i formen.

Ostsås: Vispa ihop mjölk, mjöl, salt och vitpeppar i en stor gryta. Låt det koka upp under omröring. Sänk sedan värmen under grytan och låt såsen puttra i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Smaka av såsen. Tillsätt osten och låt den smälta, men låt inte såsen koka med för då kan den bli grynig. Häll såsen i formen. Se till att såsen rinner ner bland pastan genom att sticka ner en slev eller en slickepott med jämna mellanrum i formen.

Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut den och låt den stå en liten stund innan servering.


lördag 19 mars 2016

Cheesecaketårta med oreos


Nyligen hade vi ett supertrevligt kalas för vår yngsta dotters pojkvän som precis fyllt tjugo år. Vi har som tradition att den som fyller år får välja tårta till kalaset och så bakar jag den till dem. Denna gång fick jag välja själv vad jag skulle baka till födelsedagsbarnet. Jag valde denna cheesecakertårta med oreos. Tårtan består av en kladdkakebotten med cheesecakesmet och chokladtryffel ovanpå. Födelsedagsbarnet och de andra gästerna tyckte tårtan var supergod. Själv föredrar jag dock bakad cheesecake, som har tätare konsistens, den här blev lite för fluffig och gräddig för min smak.

Originalreceptet till cheesecaketårtan finns på tv8.se och kommer från det mysiga programmet 'Baka med Manuela'. Receptet nedan är min omgjorda version, men om du vill ha originalreceptet finns det här. Jag bakade kladdkakan på kvällen dag ett, sedan rörde jag ihop tryffelsmeten och gjorde chessecakelagret dagen därpå. På morgonen den tredje dagen hade jag på tryffelsmeten på tårtan och lät den stå några timmar i kylen tills tryffeln hade stelnat och det var dags att fika.

Cheesecaketårta med oreos
1 st 24 cm springform
Kladdkaka: 
150 g smör eller margarin
3 dl strösocker
4 msk kakao
1 ½ dl vetemjöl
2 ägg
Cheesecake:
600 g rumsvarm philadelphiaost
5 dl vispgrädde
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
4 gelatinblad
1 pkt oreos (fyllda chokladkakor)
Tryffel:
200 g choklad
1 dl grädde
25 g rumsvarmt smör

Gör så här: 
Kladdkakan: Värm ugnen till 175 C. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform som mäter ca 24 cm i diameter. Smält smöret i en gryta. Ta av den från värmen. Rör ner sockret, kakaon och mjölet. Blanda allt ordentligt. Rör ner äggen, (vispa inte smeten). Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen. Täck formen med plastfolie och låt den stå några timmar i kylen/ frysen tills kakan är riktigt kall (jag lät den stå i kylen över natten).

Cheesecakesmeten: Grovhacka oreosen. Ställ grädden i frysen i 15 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten låt dem stå i 10 minuter. Vispa under tiden ihop philadelphiaosten och strösockret i en bunke. Skär en längsgående skåra genom vaniljstången och skrapa ur fröna. Ha i dem i bunken. (Jag brukar spara vaniljstången och lägga den i en burk med vanligt strösocker). Vispa så allt blandas. Krama ur gelatinbladen och smält dem genom att röra ut dem i 1 - 2 msk hett vatten i en liten skål. Ställ undan detta så länge.

Ta fram den iskalla grädden ur frysen och ha i den i philadelphiaostblandningen. Vispa tills smeten tjocknar. Häll sedan i gelatinet i en fin stråle. Vispa tills allt blandats. Vänd ner oreosen med en slev eller en slickepott. Häll smeten ovanpå kladdkakan i formen. Ställ formen i kylen i minst 5 timmar (jag lät den stå över natten). 

Tryffelsmeten: Grovhacka chokladen och lägg den i en bunke. Skär smöret i så bitar. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör tills chokladen smält. Tillsätt smöret lite i taget under omröring. Rör tills du fått en slät och glansig smet. Låt den kallna helt i rumstemperatur (jag lät den stå över natten). 

Ta försiktigt loss tårtan ur formen. Lägg över den på ett fat. Bred eller spritsa tryffelsmeten på toppen av tårtan. Låt tårtan stå kallt i några timmar så tryffeln hinner stelna innan servering. Det är lättast att skära tårtan med en kniv som du doppat i hett vatten.


fredag 18 mars 2016

Italiensk auberginegratäng


Idag blir det härliga italienska smaker här på bloggen. Italiensk mat är ofta väldigt smakrik utan att vara påträngande eller stark. Jag tycker att den här mycket goda och smakrika auberginegratängen är en perfekt representant för det italienska köket. Gratängen är min version av den kända rätten 'melanzane alla parmigiana' (aubergine från Parma). Jag brukar servera den med sallad, lite marinerade bönor och ett gott ljust bröd, typ focaccia eller bondbröd (se recept här och här). 

Vi har varit i Italien två gånger, en gång i den nordöstra delen och en gång i den sydvästra delen. När vi var i den sydvästra delen bodde vi i ett litet samhälle i närheten av staden Lamezia, som ligger ungefär i höjd med Sicilien. Nästan ingen i det lilla samhället kunde prata engelska och vi kan ingen italienska, vilket gjorde att det var ganska svårt att förstå vad de sa och att göra sig förstådd. Det är tur att jag har läst många kokböcker så att vi i alla fall hade lite koll på vad det serverades för mat på restaurangerna. 

Det uppstod bara några smärre misstag som t.e.x när jag trodde att jag beställde en pizza med kronärtskocka och till min fasa fick in en pizza med sardeller. Kronärtskocka heter artichoke på engelska och i menyn stod det acciughe. På grund av mina bristande språkkunskaper så trodde jag i min enfald att det kanske kunde betyda samma sak. Det visade sig emellertid att acciughe är det italienska ordet för sardeller.

Det såg ut som att jag skulle bli utan mat, för jag klarar bara inte av att äta sardeller, som till 99% består av små otäcka ben (ni som tidigare läst om min fiskbensfobi förstår mitt dilemma). Som tur är grep min kärleksfulle make in och agerade ridderlig hjälte. Jag fick hans svamppizza och han åt upp min pizza, trots att han inte heller är särskilt förtjust i sardeller. Jag är för evigt tacksam för den gentlemannamässiga räddningen. Efter denna lätt traumatiska upplevelse har jag lärt mig att kronärtskocka heter carciofi på italienska, så att jag slipper göra samma misstag i framtiden.

Italiensk auberginegratäng 
4 portioner
Ca 1 Kg aubergine
1 msk olivolja
1 gul lök
1-2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk balsamicovinäger
500 g krossade tomater
2 tsk socker
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk trocomare örtsalt
1 lagerblad
Färsk eller fryst hackad basilika, efter smak
4 dl riven stark ost  (jag valde en mix av parmesan och lagrad prästost) 
Ca 1 dl ströbröd
Matfett eller olivolja att smörja formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C och klä två plåtar med bakplåtspapper.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull. Ha i löken och vitlöken i kastrullen. Stek dem någon minut på medelvärme utan att de tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med några minuter under omrörning. Tillsätt sedan balsamicovinägern och låt den fräsa med en stund. Häll i de krossade tomaterna och ha i salt, svartpeppar, socker och lagerblad. Låt det koka upp. Sänk värmen och låt det småkoka, under lock, i ca 30 - 40 minuter. Ha i basilikan och smaka sedan av såsen. Ta ur lagerbladet.

Skölj auberginerna och ta bort skaften. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg dem på plåtarna. Ha på lite salt. Grädda auberginen i övre delen av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills den mjuknat och fått lite färg. Ta ut plåtarna och låt auberginen svalna lite. Lossa sedan skivorna, lite försiktigt, från plåten.

Smörj en ugnsfast form (min är 18 x 30 cm). Bred ut lite av tomatsåsen i botten av formen. Lägg på hälften av aubergineskivorna. Häll på lite tomatsås och strö på hälften av den rivna osten. Lägg på de sista aubergineskivorna. Häll på resterande tomatsås och strö på resten av den rivna osten. Fördela ströbrödet över hela ytan. Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Ta ut den ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 

Tips! Prova att byta ut ca 2 dl av den rivna osten mot ca 125 g mozzarella = en sådan där mozzarellaboll. Det blir mycket gott det också. 


torsdag 17 mars 2016

Marinerade vita bönor med italiensk salladskrydda


Igår var det en historisk dag här på bloggen. Det var nämligen första gången som det var över etthundrafemtio besökare under en och samma dag. Det är verkligen jätteroligt att så många hittat hit. Ni är alla varmt välkomna och jag hoppas att ni kommer att fortsätta att ta del av mina kulinariska äventyr. Efter denna glada nyhet så går vi vidare till dagens recept. 

De här supersmaskiga marinerade bönorna är enkla att göra och passar till det mesta. De är perfekta att ha på en buffé eller att servera som ett matigt tillbehör till annan mat. Prova till exempel att ha bönorna till en blandad sallad med lite fetaost och kanske ett par kokta ägg. En jättegod och lättlagad lunch som passar perfekt så här på vårkanten.

Marinerade vita bönor med italiensk salladskrydda
4 - 8 portioner
400 g kokta stora vita bönor (se här)  eller  2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade stora vita bönor
1 ½ msk olivolja
2 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 - 1 ½ tsk italiensk salladskrydda
ca ½ rödlök

Gör så här: 
Vispa ihop oljan, vattnet, vinägern, dijonsenapen och salladskrydda i en skål. Rör ner bönorna. Om du använder konserverade bönor ska de först hällas av i durkslag, sköljas under rinnande kallt vatten och rinna av en stund innan de rörs ner. Skala och skär rödlöken i tunna skivor. Blanda dem försiktigt med bönorna. Täck skålen med plastfolie och ställ den kallt i minst 2-3 timmar innan bönorna ska serveras. De håller ca 3 - 4 dygn i kylskåpet.


onsdag 16 mars 2016

Focaccia


Focaccia är ett av mina favoritbröd. Det är så gott att bryta en bit av brödet och doppa i någon god röra eller en kall sås. När vi var i Italien för några år sedan fanns det ett litet ställe som enbart serverade focaccia med otaliga sorters topping. Min favorittopping var bladspenat och ost. Jag åt det nästan varje dag till lunch. Inte så nyttigt kanske men väldigt, väldigt gott.

Det här receptet på focaccia är taget från Leila Lindholms bok 'A piece of cake'. Jag bakar oftast dubbel sats och gör bröden ganska små. Det är så smidigt att ha små focaccia i frysen och bara ta upp så mycket som behövs. Jag brukar värma dem i ugnen en liten stund innan de serveras. 

Focaccia
2 stora eller 4 mindre bröd
25g jäst
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
8-10 dl vetemjöl
olivolja, flingsalt och ev. örter till topping

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C. Häll vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, olja, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Ha i mer mjöl om det behövs. Täck bunken med en kökshandduk, plastfolie eller ett lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Sätt ugnen på 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 - 4 lika stora delar. Kavla eller tryck ut en del i taget till en ca 2 cm tjocka rektangulär kaka. Lägg dem glest på plåten. Täck bröden med en kökshandduk och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. 

Ta bort handduken. Häll på 1 - 2 msk olivolja på varje bröd. Bred försiktigt ut oljan över hela ytan med hjälp av handen. Forma fingrarna som en klo. Stick ner fingrarna i degen. Upprepa detta över hela ytan. 


Strö på lite flingsalt och ev. lite örter som t.ex. timjan eller rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler under en kökshandduk. 

Tips! Prova att ha på lite strimlad lök, oliver, skivad svamp, körsbärstomater eller, min favorit, bladspenat och riven stark ost innan bröden gräddas.


tisdag 15 mars 2016

Gräddig champinjonsås till fiskpinnar eller stekt fisk



Fiskpinnar är kanske inte det mest exklusiva man kan äta i fiskväg men jag tycker faktiskt riktigt bra om dem, även om jag inte anser att alla märken håller en ätbar kvalitet. Om middagsmaten inte räcker till matlådor så händer det ibland att jag, till mångas förskräckelse, fyller dem med något så simpelt som pulvermos och stekta fiskpinnar. Toppat med en skvätt ketchup och en hög rivna morötter blir det, i mina ögon, faktiskt en helt okej lunch.  

Den här gången nämnda lilla pinne serverades valde jag dock ett lite finare tillbehör. Den fick sällskap på tallriken av kokt potatis samt en mycket god och krämig champinjonsås. Såsen går naturligtvis att servera till annat än fisk men jag tycker att den passar så bra till stekt panerad fisk eller som här till fiskpinnar. Den härliga såsen förflyttar raskt fiskpinnen från dess tidigare tillvaro i den fruktade matskamvrån till att bli helt acceptabel middagsmat.

Gräddig champinjonsås
4 portioner
ca 200 - 250 g skivade färska eller frysta champinjoner
2 - 3 dl grädde
1 ½ - 2 dl mjölk
½ tsk kinesisk soja
lite salt och vitpeppar 
ev. lite smör (jag brukar inte ha i det)

Gör så här: 
Stek svampen på medelvärme i en stekpanna tills vätskan som svampen ger ifrån sig dunstat. Ha ev. i en liten klick smör. Strö på lite salt och peppar. Häll på grädden under omröring. Låt det koka upp och sedan koka ihop en stund på svag värme. Späd med mjölken lite i taget under tiden. Låt såsen koka i sammanlagt ca 10 minuter. Smaka av den med sojan samt lite salt och peppar.


måndag 14 mars 2016

Rotfruktspytt med halloumi


Trevlig måndag på er allihop. Jag tänkte starta veckan med denna lättlagade rotfruktspytt. Den här rätten är perfekt att göra om du har rotfrukter som börjar se lite hängiga ut. Du kan självklart ha i grönsaker också som t.ex. paprika, aubergine eller liknande. Här är det läge för improvisation. Jag brukar ta vad jag har hemma. Ibland slänger jag i lite svamp, kokta linser eller stekt strimlad halloumi (vilket jag gjorde denna gång). 

Jag serverade pytten med stekt ägg, en skvätt barbecuesås och lite inlagda rödbetor. Men jag kunde lika gärna ha serverat den med marinerade haricots verts samt några soltorkade tomater och haft i lite fetaost istället för halloumi. Hur gott som helst! Nu blev jag såklart sugen på den varianten. Det verkar som om det finns anledning att återkomma med fler recept. 

Rotfruktspytt
4 portioner
ca 2 kg blandade rotfrukter (jag tog 1 kg potatis, 500 g palsternacka & 400 g kålrot)
1 - 2 gula lökar
1 msk grillkrydda eller 1 tsk salt + ½ tsk grovmalen svartpeppar
ev. lite torkad rosmarin och timjan
1 - 2 msk olja
1 pkt halloumiost

Gör så här: 
Värm ugnen till 250 C. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Ta fram en stor bunke. Blanda oljan med kryddorna i bunken (jag hade i 1 msk grillkrydda, 2 krm rosmarin och 1 tsk timjan). 

Skala valda rotfrukter och skär dem i tärningar, som helst ska vara lika stora så att allt blir klart samtidigt i ugnen. (Om jag har i kålrot brukar jag förvälla den i lättsaltat vatten i 5 - 10 minuter och sedan låta den rinna av ordentligt i ett durkslag innan jag använder den). Lägg rotfruktstärningarna i bunken. Skala och grovhacka löken. Ha i den i bunken. Rör om så att allt blandas ordentligt. 

Häll ut allt på plåten och sprid ut det i ett jämnt lager. Sätt in plåten högt upp i ugnen och grädda i ca 30 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka och fått fin färg. Vänd runt allt efter halva tiden. Smaka av. Ha eventuellt på lite mer salt och kryddor. Strimla och stek halloumiosten. Blanda ner den i pytten. Dekorera gärna med lite hackad persilja.


söndag 13 mars 2016

Vegetarisk pastej


Jag anser mig själv vara ganska äventyrlig när det gäller att prova ny och annorlunda middagsmat, men när det kommer till frukost är jag konstigt nog väldigt konservativ. På vardagarna äter jag för det mesta havregrynsgröt och på helgerna varierar jag mellan att äta fil eller smörgåsar. På mina helgsmörgåsar brukar jag oftast ha vanlig ost, mjukost, kokt ägg eller den här goda pastejen. 

Första gången jag gjorde den här pastejen trodde jag aldrig att det skulle fungera, men till min stora förvåning gjorde det faktiskt det. Pastejen, som påminner ganska mycket om ugnsbakad leverpastej, är både skivbar och bredbar. Eftersom det bara är jag som tycker om pastej här hemma så delar jag upp den i småbitar och fryser in dem. Sedan tar jag upp en liten bit till helgen så att jag har lagom mycket pastej till mina frukostmackor. Originalreceptet finns på bloggen 'Det gröna skafferiet' och du hittar det här

Vegetarisk pastej 
5 dl standardmjölk, 3% fett
25 g jäst
75 g smör eller margarin
2 dl havregryn
1 dl ströbröd
1 liten gul lök 
1dl hackad persilja
½ grönsaksbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 tsk torkad mejram
ca 1/4 krm mald kryddnejlika
½ -1 krm mald kryddpeppar
1 stycken 1 ½ L limpform i plåt
Smör eller margarin till att smörja formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 175 C. Skala och finhacka löken. Smält smöret. Vispa ut jästen i mjölken i en bunke. Blanda ner löken, det smälta smöret och smula ner buljongtärningen. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda allt ordentligt. Låt det stå i ca 15 minuter. 

Smörj en 1 ½ L limpform med matfett. Mixa blandningen till en slät smet  med t.ex. en stavmixer. Häll blandningen i formen. Ställ formen på gallret långt ner i ugnen och grädda i ca 80 - 90 minuter. (I originalreceptet till denna pastej, och i liknande recept, är gräddningstiden angiven till 60 minuter, men då används en lägre och vidare form, typ en engångsform av aluminium). Tänk på att gräddningstiden kan skilja jättemycket mellan olika ugnar, så  känn med en sticka eller kniv i mitten av formen, pastejen är klar när den är fast i mitten. Täck formen med en bit aluminiumfolie (ugnsfolie) om pastejen får för mycket färg på ytan. Låt den kallna helt innan du skär i den.


lördag 12 mars 2016

Rågflingelimpa


Jag bakar oftast limpor i brödformar. Det är så smidigt och jag kan vara säker på att brödet håller formen och inte flyter ut åt alla håll och kanter. Eftersom jag har sex stycken brödformar och dessutom varmluftsugn kan jag baka dubbel sats, eller två olika sorters limpor på samma gång. Genom att göra på det viset så går det åt mindre tid till att vänta mellan olika jästider och gräddningstider, och som ett extra plus så sparar jag ju lite energi också genom att utnyttja ugnen effektivare. 

Den här lättbakade, goda och saftiga rågflingelimpan, som passar utmärkt att rosta, kommer jag absolut att baka fler gånger. Receptet hittade jag på nätet men jag kommer tyvärr inte ihåg exakt vart. 

Rågflingelimpa
3 st limpor
50g jäst
1 L vatten
1 msk salt
½ dl ljus sirap
3 msk matolja (jag tog rapsolja)
8 dl rågflingor
ca 18-20 dl vetemjöl
matfett till formarna

Gör så här:
Värm vattnet till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på vattnet och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, olja och salt. Rör om. Tillsätt rågflingorna och ha i lite av vetemjölet i taget tills det blir en smidig deg. Arbeta degen en stund. Täck bunken med ett lock, plastfolie eller en kökshandduk. Låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörj formarna med matfettet och ställ undan dem så länge. Sätt ugnen på 200 C. 

Mjöla köksbänken och stjälp sedan ut degen på bänken. Dela degen i 3 lika stora delar. Forma delarna till avlånga limpor och lägg dem i de smorda formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter. 

Grädda limporna långt ner i ugnen i ca 30 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna ur formarna och lägg dem på ett ugnsgaller eller bakgaller. Täck limporna med en kökshandduk och låt dem svalna.


fredag 11 mars 2016

Pulled aubergine


Jag tycker det är jättekul och utmanande att försöka hitta vegetariska varianter till olika populära kötträtter utan att använda vegetariska köttsubstitut. Konsistensen blir kanske inte exakt som originalet (vilket i mitt fall inte är någon nackdel eftersom jag aldrig riktigt gillat konsistensen på kött) men smakerna brukar i alla fall gå att få till. Denna vegetariska variant av pulled pork "pulled aubergine" blev väldigt lyckad och smakar verkligen jättegott. Tänk bara på att välja en riktigt god barbecuesås, för det är den som ger all smak. 

Vi serverade vår pulled aubergine i lätt rostade mjuka frallor med smörgåsgurka och coleslaw (se recept här och här). Dessutom serverade vi klyftpotatis som tillbehör vid sidan av. Alla som åt tyckte det var mycket gott, så vi kommer definitivt att göra detta fler gånger. 

Pulled Aubergine
4 - 6 port
Ca 1 kg aubergine
2 - 3 dl riktigt god, gärna lite rökig barbecuesås t.ex. den här
Salt efter smak

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Klä 2 - 3 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och skär av skaften. Skär auberginerna i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg ut dem på plåtarna. Grädda plåtarna högt upp i ugnen i ca 20 - 30 minuter eller tills auberginen är mjuk och fått lite färg (jag har varmluftsugn så jag gräddar alla plåtar på samma gång). Ta ut plåtarna ur ugnen och låt auberginen svalna en stund. Ha på lite salt.

Värm den mindre mängden barbecuesås i en stekpanna. Skär auberginen i strimlor. Lägg ner dem i såsen. Låt allt koka ihop i ca 5 - 10 minuter. Tillsätt ev. mer sås om du tycker det verkar torrt. Smaka av med salt. 


torsdag 10 mars 2016

Coleslaw


En äkta coleslaw innehåller ganska mycket majonäs, som jag har lite svårt för. Jag har därför alltid tänkt att coleslaw inte är något för mig. Trots detta ville jag ändå testa denna populära sallad. Jag gjorde en egen variant, som jag tyckte blev helt okej (vilket kan bero på att jag bytte ut den största delen majonäs mot avrunnen fil). Eftersom coleslaw brukar rekommenderas som tillbehör till en hel drös av spännande maträtter, så kommer denna sallad nog att dyka upp på matbordet fler gånger i framtiden.

Coleslaw
400 g vitkål
1 normalstor till stor morot 
½ dl fint strimlad purjolök
1 dl turkisk yoghurt  eller  avrunnen fil (se här)
2 msk majonäs
1 msk vitvinsvinäger  eller  äppelcidervinäger
1 tsk socker
2-3 krm salt
½ krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Strimla kålen fint eller riv den grovt i matberedaren (jag gjorde det sistnämnda). Lägg kålen i en bunke. Skala och grovriv moroten. Blanda ner den och purjolöken i bunken. Tillsätt alla de övriga ingredienserna och blanda runt ordentligt. Smaka av. Ställ coleslawen kallt.


onsdag 9 mars 2016

Mjuka frallor


Jag tycker det är fantastiskt roligt att baka bröd. Det finns så oändligt många olika spännande sorter att välja på. Några kan ta dagar att baka andra är klara inom några timmar. De här mjuka, luftiga och lätta frallorna hör till den senare kategorin.

Jag är verkligen ingen brödsnobb, som tvunget måste baka avancerade grejer med mängder av ovanliga ingredienser, utan jag bakar det jag tycker verkar gott och som jag blir sugen på att testa. Ibland blir det surdegsbröd från grunden och ibland blir det lite enklare bröd som till exempel dessa frallor. De är kanske inte så avancerade att baka men de är jättegoda och det är ju det som är det viktigaste heller hur.

Mjuka frallor
ca 24 - 30 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smält smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 12-15 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält matfettet i en stor skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm tills blandningen är 37 C. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i den ljumma vätskan. Rör ner salt och socker. Tillsätt vetemjölet, börja med den mindre mängden mjöl, och arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 6 lika stora delar. Dela sedan varje del i 4 - 5 mindre bitar (beroende på om du vill göra 24 eller 30 frallor av degen). Forma varje bit till en rund fralla. Lägg dem glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Täck frallorna med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. 

Grädda plåtarna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut frallorna och lägg över dem på ett brödgaller eller ett rent ugnsgaller. Täck dem med en kökshandduk och låt dem kallna.


tisdag 8 mars 2016

Ostås med rökt ost


Jag tycker det är så gott med pasta och en krämig ostsås, och extra gott blir det om såsen görs på rökt ost. Första gången jag smakade på rökt ost var under ett besök i Litauen. Jag tyckte det var supergott och köpte med mig en liten bit hem. Det kan vara svårt att hitta rökt ost här hemma i mataffärerna och om det finns så är den oftast ganska dyr. Därför blev jag jätteglad när jag upptäckte att Lidl sålde rökt ost till bra pris under en av sina italienska temaveckor. Vi köpte några bitar ost, rev den och frös in den, så nu kan jag göra smaskiga maträtter som har den där speciella rökta smaken som annars kan vara svår att få till utan att använda rökta köttprodukter eller fejkade rökta sojaprodukter.  

Ostsås med rökt ost
ca 4 portioner
5 - 6 dl standardmjölk 
3 msk vetemjöl
½ - 1 tsk salt, efter smak
½ -1 krm malen vitpeppar, efter smak
ca 100 g riven rökt ost

Gör så här: 
Vispa ihop mjölk, mjöl, salt och peppar i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt det småkoka i ca 10 -15 minuter. Rör om då och då, så det inte bränner fast i botten. Tillsätt osten och låt den smälta. Det är viktigt att såsen inte kokar mer efter att osten tillsatts för då kan den bli grynig. Späd såsen med  mer mjölk om du tycker att den är för tjock. Smaka av. Servera såsen till t.ex. pasta och, eller till kokta grönsaker.


måndag 7 mars 2016

Tex - Mexsoppa


Tex-mexsoppa är en av ungarnas absoluta favoritsoppor. Jag tycker också jättemycket om den här soppan och uppskattar att den är så enkel att laga. Vi brukar toppa soppan med en klick crème fraîche eller avrunnen fil och lite hackad smörgåsgurka, vilket kan låta tokigt men gurkan passar faktiskt riktigt bra till soppan. Denna märkliga vana lade vi oss till med efter en resa till Danmark för ca tio år sedan. Vi käkade bönchili på en restaurang där och de serverade smörgåsgurka till den. Jag trodde inte att kombinationen skulle funka men det var riktigt gott, så nu har vi alltid smörgåsgurka i vår tex-mexsoppa. Vi brukar servera soppan med ett frasigt vitt bröd.

Tex-mexsoppa
7 - 8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
400 - 500 g passerade tomater
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 påse tacokrydda  eller  ca 3 ½ hemmagjord tacokrydda (se här) + ½ tsk salt
2 - 4 msk hackad inlagd jalapeno (kan uteslutas)
400 g kokta svarta bönor (se här)  eller  2 tetror eller 2 normalstora burkar konserverade svarta bönor
1 burk, ca 400 g, vita bönor i tomatsås

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Blanda vattnet, tomaterna, buljongtärningarna, löken och vitlöken i en gryta. Låt det koka upp och sedan småputtra i ca 10 minuter. Tillsätt kryddan, jalapenon och de svarta bönorna (konserverade bönor ska hällas av innan de tillsätts). Låt soppan puttra i ca 15 - 20 minuter. Rör ner de vita bönorna i tomatsås. Låt dem bli varma. Smaka av soppan.