måndag 12 december 2016

Vegetarisk thaigryta med grönsaker och röd curry


Häromdagen var jag vansinnigt sugen på thaimat så jag rörde ihop denna smarriga variant av thaigryta med grönsaker och röd currypasta. Jag hade i lök, vitkål, morötter, paprika och broccoli eftersom det var det som jag hade hemma för tillfället, men det går lika bra att ha i andra grönsaker och rotfrukter efter tycke och smak. Det går också bra att byta ut den röda currypastan mot grön currypasta för att få lite smakvariation. Jag gillar verkligen sådan här enkel, smakrik mat som går att variera efter vad som finns att tillgå i kyl och frys. 😊


Thaigryta med grönsaker och röd curry
4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
2 normalstora morötter
1 normalstor paprika
250 g strimlad vitkål
200 g tinade och väl avrunna frysta broccolibuketter
1 tsk riven färsk ingefära
1 msk farinsocker
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
2 tsk thaisoja
2 kaffir limeblad
1 - 2 msk saft från pressad lime
ca 3 krm salt
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Gör så här: 
Skala löken och hacka den grovt. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Skala morötterna och skär dem i tunna, lite sneda slantar. Skölj och kärna ur paprikan. Skär den i bitar. 

Hetta upp oljan i en stor, djup stekpanna. Ha i currypastan, löken, vitkålen och morötterna. Låt det steka på ganska hög värme i ca 6 - 7 minuter. Rör om då och då. Ha i vitlöken, paprikan, broccolin, ingefäran och farinsockret. Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. 

Tillsätt kokosmjölken, sojan och limebladen. Lägg på ett lock och låt allt småkoka i ca 2 - 3 minuter. Smaka av grytan med limesaft och salt. Garnera ev. med lite hackad persilja eller färsk koriander. Servera grytan med jasminris eller nudlar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.