fredag 25 november 2016

Underbar vegetarisk pastasås med morötter, champinjoner och ajvar


Den här underbara såsen med morötter, champinjoner och ajvar är en enkel och billig vardagsrätt. Det är skönt att ha några sådana maträtter inplanerade under veckan så att jag får tid över för annat än matlagning. Idag tänkte jag faktiskt ta det lite lugnt med matlagandet och istället börja att julpynta huset inför adventshelgen. Nu ska jag bara sätta på lite trevlig julmusik så att jag kommer i rätt stämning för tomtar, granar och adventsstjärnor. Jag älskar julen 😍

Vegetarisk pastasås med morötter och champinjoner
ca 4 portioner
1 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
300 g skalade och grovt rivna morötter
ca ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk grönsaksfond
4 - 5 dl vatten
2 dl stark ajvar relish
2 dl crème fraiche

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och vitlöken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Höj värmen lite och tillsätt champinjonerna. Låt dem steka i ca 5 minuter. Tillsätt morötterna, saltet och svartpepparn och låt allt steka i ca 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vatten, grönsaksfond och ajvar. Låt det koka upp. Sänk värmen under stekpannan och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 20 minuter eller tills morötterna har mjuknat. Rör ner crème fraichen. Låt den bli varm. Smaka av. Servera såsen med nykokt pasta och gärna lite riven ost eller smulad fetaost.

Tips! såsen passar också bra att servera till bulgur eller att använda som fyllning på varma mackor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.