onsdag 9 november 2016

Skållade råglimpor


Vi har ätit ganska mycket ljust bröd nu ett tag så jag kände att det var dags för lite saftigt, grovt bröd istället. För att återställa ordningen så jag bakade dessa skållade råglimpor. Det här brödet är jättegott att äta med smör och ett gott pålägg som t.ex. skivat kokt ägg eller vegetarisk pastej (se här), men det är minst lika gott att servera det med ost och paprika, kanske till en mustig soppa, mmm...

Skållade råglimpor
3 stycken 1 ½ L formar
Dag 1
9 dl grovt rågmjöl
1 msk salt
1 L kokande vatten
Dag 2
100 g jäst 
1 dl vatten, 37 grader varmt
1 ½ dl mörk sirap
ca 12 - 14 dl vetemjöl

Gör så här: 
Kväll dag 1: blanda rågmjölet och saltet i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och blanda allt ordentligt. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Vispa ut jästen i det ljumna vattnet i en skål och blanda sedan ner det i degen från dag ett. Tillsätt sirapen och arbeta in vetemjöl tills du får en smidig klibbfri deg. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta den en stund. Lägg tillbaka degen i bunken och täck den med ett lock eller en kökshandduk. Låt den jäsa i ca 45 minuter. 

Smörj 3 1 ½ L limpformar med matfett. Ha återigen upp den på en mjölad arbetsyta och dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 C. Grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem kallna invirade i kökshanddukar. Vänta med att skära i bröden tills de har vilat en dag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.