söndag 23 oktober 2016

Gratinerade auberginerullar


De här gratinerade auberginerullarna är otroligt goda. Rullarna är fyllda med en mix av kesella, lagrad ost och pesto, toppade med en smakrik tomatsås, samt ännu mera ost. Med så mycket godsaker i en form kan det ju inte bli annat än supermumsigt, eller hur? Vi serverade rullarna med ett nybakat bröd, smaksatt med örter och vitlök (receptet på det kommer). En utmärkt kombination. Hur gott som helst. 

Gratinerade auberginerullar
4 portioner
ca 1, 2 kg auberginer
½ - 1 tsk salt
Fyllning: 
450 - 500 g kesella, kvarg eller ricotta
2 ½ dl riven lagrad ost
3 krm vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 ½ - 2 msk hackad färsk basilika
3 msk röd pesto (jag använder ICA:s nötfria tomatpesto)
Tomatsås:
½ msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk balsamicovinäger
500 g krossade tomater
1 tsk socker
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm torkad oregano
1 krm torkad timjan
1 lagerblad
Lite färsk basilika
Topping:
ca 2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Blanda alla ingredienser till fyllningen och ställ den kallt. Skölj auberginerna och skär dem i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på plåtarna. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. Ta ut dem och låt dem kallna. (Jag brukar rosta en rejäl sats aubergine och sedan frysa in dem i påsar à 250 g. Till detta recept går det åt 500 g färdigrostad, skivad aubergine).

Tomatsås: Skala och finhacka vitlöken. Stek den och tomatpurén i oljan på svag värme i en kastrull. Rör om så det inte bränner fast. Tillsätt balsamicovinägern och låt den koka in. Ha i alla de andra ingredienserna utom den färska basilikan. Låt såsen koka på svag värme i ca 20 -30 minuter. Rör om då och då. Ta ur lagerbladet när såsen kokat klart. Tillsätt några blad färsk basilika. Smaka av.  

Öka ugnsvärmen till 225 C. Smörj en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Lägg lite av tomatsåsen i botten på den. Lägg ut några aubergineskivor i taget på en skärbräda. Ha på lite av saltet. Klicka på ca 3 msk fyllning på varje skiva. Rulla ihop dem från kortsidan till en rulle. Lägg dem i formen. Upprepa detta tills alla aubergineskivor och all fyllning är slut. Häll på resterande tomatsås och toppa med riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen och låt den stå en stund innan servering. Servera med en fräsch sallad och gärna ett gott, frasigt bröd. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.