fredag 26 augusti 2016

Pizza med kebabkryddade champinjoner, feferoni & kebabsås


Ibland kan jag bli väldigt sugen på något som smakar lite som kebab. Jag vill helst inte köpa de vegetariska halvfabrikat som finns utan hittar hellre på egna varianter. Tidigare har jag lagt ut recept på kebabkryddade bönjärpar, som vi brukar servera i bröd som kebabrulle, men den här gången var vi sugna på kebabpizza. Jag snodde därför ihop den här suveränt goda vegetariska varianten med kebabkryddade champinjoner istället för kebabkött. Vi åt den, enligt konstens alla regler, toppad med feferoni och kebabsås (se recept här).

Pizza med kebabkryddade champinjoner
3 bakplåtsstora pizzor
Deg: 
1 påse, ca 12 g, torrjäst
5 dl vatten
3 msk rapsolja
1 - 2 tsk salt
ca 13 -  14 dl vetemjöl
Pizzasås: 
500g passerade tomater
1 krm salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar 
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
Fyllning: 
600 - 700 g skivade färska eller frysta champinjoner 
1 msk smör, margarin eller olja 
1½ - 2 msk kebabkrydda köpt eller hemmagjord (se här)
3/4 - 1 tsk salt 
Riven ost

Gör så här: 
Börja med degen. Blanda 10 dl av mjölet med torrjästen och saltet i en degbunke. Värm vattnet till 40 C och häll ner det i bunken. Tillsätt oljan och blanda allt till en deg. Arbeta in det sista av vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör pizzasåsen och fyllningen under tiden degen jäser.

Öppna förpackningen med passerade tomater. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om ordentligt. (Blir det lite sås över så kan du frysa den och sedan använda den i t.ex. en sås eller soppa.

Om du använder frysta champinjoner till fyllningen blir det bäst om du gör så här: Tina champinjonerna i en torr stekpanna. Ha på saltet när de tinat lite. Häll av den överflödiga vätska som svampen ger ifrån sig. Låt den sista vätskan ånga bort ur stekpannan. Tillsätt smör, margarin eller olja. Ha på kebabkrydda och stek svampen tills den fått fin färg. 

Om du däremot använder färska champinjoner så blir det bäst om du gör så här: Ha på saltet på champinjonerna och stek dem utan fett tills vätskan som svampen släpper ifrån sig har dunstat. Tillsätt smör, margarin eller olja. Ha på kebabkrydda och stek svampen tills den fått fin färg.

Värm ugnen till 225 C och klä 3 plåtar med bakplåtspapper. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Kavla ut en bit i taget, så tunt som du vill att din pizzabotten ska vara och lägg över den på en plåt. Upprepa samma sak med resten av degbitarna. 

Bred på lite tomatsås på varje pizza och strö på riven ost. Fördela svampen på pizzorna. Grädda plåtarna en och en i mitten av ugnen i ca 20 minuter. (Jag har varmluftsugn så jag brukar grädda alla 3 plåtar på en gång i 200 C). 

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.