måndag 1 augusti 2016

Blåbärssylt


Blåbärssylt är inget jag vanligtvis brukar koka av den enkla anledning att jag inte är särskilt förtjust i att gå i skogen och plocka bär (jag gillar inte att brottas med allehanda småkryp och dessutom riskera att dö av leda och tristess under tiden). Det är tur att jag har en supersnäll bärplockande storasyster som gav mig massor med blåbär i födelsedagspresent, så att jag kan lyxa till tillvaron lite med att koka några burkar blåbärssylt. Sylten blev faktiskt så god så att jag nästan känner att jag måste ge mig ut en sväng i skogen och plocka lite blåbär för att fylla fler syltburkar, men vid närmare eftertanke så nöjer jag mig nog med att stanna hemma och fortsätta betrakta hemkokt blåbärssylt som något ytterst lyxigt och exotiskt. 

Blåbärssylt
1 kg rensade blåbär
ca 750 g syltsocker
ev. lite atamon (flytande konserveringsmedel) till att skölja burkarna med

Gör så här:
Blanda bären och syltsockret i en gryta. Låt det koka i ca 10 minuter. Ta av grytan från värmen och låt den stå i ca 5 min. skumma av ytan = ta bort den gråaktiga hinnan från ytan. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar med täta lock (jag brukar skölja ur mina burkar med hett vatten blandat med lite atamon innan jag fyller dem). Fyll på ända upp till kanten och skruva på locken direkt. Förvara burkarna svalt. Öppnad burk bör förvaras i kylen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.