söndag 26 juni 2016

Vegetarisk moussaka


Nu blir det återigen grekiskt på tallriken. Denna gång i form av en av mina favoriträtter från det grekiska köket, nämligen moussaka. Den här vegetariska moussakan med röda linser istället för köttfärs är helt otroligt god. Med några kalamataoliver och en klick tzatziki blir denna grekiska måltid fulländad. Nu är det bara solen och havsutsikten som fattas för att det ska kännas som om jag var där. 

Eftersom det tar lite tid att laga moussaka så brukar jag dela upp arbetet lite. Den vita såsen kokar jag dagen innan och förvarar i kylen tills den ska användas. Slutresultatet blir faktiskt t.o.m. bättre om såsen är kall när den läggs på moussakan (jag har testat båda varianterna). För att ytterligare förenkla tillagningen så brukar jag rosta auberginen i förväg och förvara den i kylen eller frysa in den i plastpåsar (om du fryser den så kom ihåg att ta upp den ur frysen dagen innan den ska användas). Jag brukar passa på att rosta en stor sats aubergine när det är säsong och den finns till ett bra pris. Sedan fryser jag in den färdigrostad i påsar à 250 g. Till denna moussaka går det åt ca 500 g färdigrostad aubergine.

Låt er inte avskräckas av att det är många ingredienser och arbetsmoment för att laga moussakan, för den är så god att det verkligen är väl värt besväret.

Vegetarisk moussaka med röda linser
ca 8 portioner
ca 1 kg aubergine
500 g skalad potatis av fast sort (jag tog färskpotatis)
ca 1 tsk salt 
Vit sås: 
1 L standardmjölk
1 ½ dl vetemjöl
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
½ krm malen vitpeppar
Linssås: 
½ msk olivolja
2 gula lökar
1 - 2 vitlöksklyftor
500 g krossade tomater
1 ½ dl vitt matlagningsvin
2 dl vatten
1 tsk soja
1 grönsaksbuljongtärning
2 krm grovmalen svartpeppar
2 krm malen kanel
1 ½ tsk torkad oregano
1 lagerblad
1 tsk socker
1 ½ dl röda linser (torkade)

Gör så här: 
Värm ugnen till 200 C. Skölj auberginen och skär av skaften. Skär auberginen i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Lägg skivorna på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Grädda dem i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fått färg och mjuknat. Ta ut dem och låt dem svalna. 

Koka potatisen tills den är mjuk men inte mosig. Häll av den och låt den svalna en stund. 

Vit sås: Detta blir en väldigt tjock sås men det är viktigt för slutresultatet att den är tjock så frestas inte att späda den. Vispa ihop mjölken, mjölet, smöret, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omröring och sedan småkoka på svag värme i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då för det bränner lätt fast. Smaka av.  

Linssås: Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek dem på medelvärme i olivoljan i en stor stekpanna. Häll i vinet och låt det puttra en kort stund. Tillsätt krossade tomater, soja, buljongtärning, kanel, svartpeppar, oregano, lagerblad & socker. Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av en stund och ha i dem i stekpannan. Låt det koka upp. Sänk värmen och lägg på ett lock. Låt såsen puttra i ca 40 minuter eller tills linserna är mjuka. Smaka av. Ta ur lagerbladet. 

Smörj en ugnsfast form, ca 30 x 35 cm, med lite matfett. Lägg ett tunt lager av linssåsen i botten. Skiva och lägg på potatisen. 


Strö på ca ½ tsk salt. Bred på resten av linssåsen. 


Lägg på aubergineskivorna. Strö på ca ½ tsk salt på dem. 


Bred till sist på den vita såsen. Se till att den blir jämnt fördelad över hela ytan. 


Grädda moussakan i mitten av ugnen i 200 C i ca 40 - 45 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 



2 kommentarer:

  1. Vad gott! Jag upptäckte att man kan ha gluten- och laktosfri bechamel i sin vegetariska moussaka också: https://farbrornikos.se/2020/09/21/vegetarisk-moussaka/

    SvaraRadera
  2. Hej, Mikaela
    Vad roligt att du tyckte att det var gott :). Vegetarisk moussaka är en av mina favoriter. Kul att du har hittat ett alternativ som passar för den som inte kan/vill äta gluten och laktos. Ha en fin dag! Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.