måndag 9 maj 2016

Tzatziki med dill


När vi var på Cypern för många år sedan så köpte vi en kanongod gyrosrulle med tillhörande tzatziki i ett gatukök. De hade smaksatt sin tzatziki med lite dill. Det var jättegott och jag har sedan dess varierat mellan att göra 'vanlig' tzatziki och denna variant med dill. 

Jag gör oftast min tzatziki på avrunnen fil med en tillsats av lite vitvinsvinäger, vilket blir jättegott, men om du föredrar en mer traditionell variant, gjord på yoghurt, så är det bara att byta filen i receptet mot yoghurt och utesluta vinägern. Vill du ha en riktigt snabb variant så använd ca 3 - 3½ dl turkisk eller grekisk yoghurt och hoppa över det första stycket i receptet.

Tzatziki med dill
ca 7 ½ dl naturell fil
1 liten slanggurka
ca 1 tsk salt
2 - 3 krm vitvinsvinäger
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
½ - 1 tsk torkad dill  eller 1 - 2 msk finhackad färsk dill
Lite salt och malen vitpeppar  eller  grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Klä ett durkslag med en bit lakansväv eller en ren kökshandduk och ställ durkslaget i en bunke utan att det nuddar bunkens botten. Häll i filen. Låt den stå och rinna av i ca 4 - 5 timmar. Skrapa ur filen ur den och lägg över den i en skål. Blanda ner vinägern.

Skölj gurkan och grovriv eller finhacka den. Lägg den i ett durkslag eller en trådsilen som du ställer i en bunke. Blanda gurkan med saltet. Låt blandningen stå i ca 1 timme så saltet får dra ur vätska ur gurkan. Ta upp lite av gurkan i taget och pressa ut så mycket vätska som möjligt (med händerna). Upprepa detta med all gurka. Blanda den sedan med filen i skålen. 

Tillsätt vitlöken och dillen. Blanda allt ordentligt. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ tzatzikin kallt i minst 1 timme. Ha eventuellt på lite god olivolja vid servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.