söndag 22 maj 2016

Ravioli primavera


Primavera betyder vår på italienska så denna ravioli passar ju ypperligt att laga nu. Det är lite omständligt att göra egen ravioli men det blir helt otroligt gott. Dessa delikata små kuddar är fyllda med bladspenat, vitlök, kesella och parmesanost. Vi serverade dem med lite basilikaolja och riven lagrad ost. Det blev hur gott som helst och kändes, trots oljan, väldigt fräscht. Receptet är omgjort efter ett recept som jag hittade i Hemmets Journals matkalender.

Ravioli primavera
4 - 5 portioner
ca 450 g pastadeg gjord på 3 ägg och 300 g mjöl (se recept här)
Fyllning:
300 g fryst bladspenat, tinad och urkramad
250 g kesella (10 %)  eller  250 g ricotta
1 ½ dl riven parmesanost
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk salt
Basilikaolja:
1 kruka färsk basilika
ca 1 dl olivolja
ev. 1 - 2 msk pressad citron
salt, peppar, vitlökspulver och lökpulver efter smak

Gör så här: 
Börja med att göra pastadegen och låt den stå kallt i ca 30 minuter. Gär sedan basilika oljan. Mixa basilikan med oljan och ev. citronsaft. Smaka av med salt, peppar, lökpulver och vitlökspulver. Smaka av. Låt gärna den färdiga basilikaoljan stå en stund så smakerna hinner mogna. 

Skär bladspenaten i strimlor (se till att vätskan är väl urkramad). Blanda spenaten med resten av ingredienserna till fyllningen i en bunke. Ställ undan den så länge. 

Kavla ut pastadegen tunt med kavel eller i pastamaskinen (jag körde min till tjocklek 6 i maskinen). Om du kavlar för hand så kavla ut en rektangel som ska vara ca 1 ½ mm tjock. Skär den sedan i ca 10 cm breda remsor (med en pastamaskin blir det remsor direkt). Strö ut tunt med mannagryn på arbetsbänken och lägg remsorna på dem. Ta ett mått ca 5 cm i diameter och mät hur många du får ut på en degremsa. Lägg ca 1 ½ tsk fyllning i mitten av varje tänkt cirkel.


Pensla eller stryk ut lite vatten mellan varje fyllningsklutt. Lägg på en degremsa ovanpå och tryck försiktigt mellan varje klutt. Ta ut runda mått. Tryck ihop kanterna ordentligt så de blir täta.


Lägg över de färdiga kuddarna på ett bakplåtspapper som du strött lite mannagryn på. Samla ihop den överflödiga degen och kavla ut den på nytt. Upprepa proceduren tills du använt all deg och fyllning. Jag fick ut ca 45 - 48 ravioli.



Koka upp rikligt med vatten i en stor gryta. Ha i 1 - 2 tsk salt. Lägg i raviolin och låt den koka i ca 3 minuter. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av  i ett durkslag. Servera dem direkt med basilikaoljan och lite färska grönsaker. 

Tips! Ravioli går att frysa okokt. Gör så här: Klä 2 brickor eller plåtar som passar i frysen med bakplåtspapper. Strö på lite mannagryn. Baka ut ravioli som ovan och lägg dem på brickorna eller plåtarna. Ställ dem i frysen ett par timmar. Ta loss raviolin och frys in den i en plastpåsen. Koka raviolin otinad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.