lördag 7 maj 2016

Gratinerad gnocci med tomatsås och mozzarella


Den här underbart goda gratängen är en rustik och smakrik italiensk rätt gjord på enkla och billiga råvaror. Små mjuka potatisgnocchi, täckta av en mustig tomatsås och ett lager gyllene mozzarella. Mums! 

Vi älskar den här gratängen och den återkommer därför ganska ofta på menyn hemma hos oss. Jag använder hemmagjord gnocchi, men om du vill göra det lite enklare för dig så går det lika bra att använda köpt potatisgnocchi.

Gratinerad gnocchi med tomatsås och mozzarella
ca 5 - 6 portioner
1 sats potatisgnocchi (se här)  eller  ca 1 kg köpt potatisgnocchi 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk torkad timjan 
ca 1 tsk örtsalt  eller  vanligt salt
Färsk basilika efter smak 
250 g mozzarella (= 2 mozzarellabollar)
ca 1 dl riven parmesan (kan uteslutas)
Matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Börja med att göra potatisgnocchin. (Den går att göra i förväg och förvara i frysen tills den ska användas). Koka dem enligt receptet. Låt dem rinna av ordentligt och lägg dem sedan i en stor smord ugnsfast form. 

Sätt ugnen på 225 -250 C. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och vitlöken och låt dem steka på medelvärme i ca 4 - 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund under omröring. Häll på tomaterna och ha i örtsalt/ salt, timjan och svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då. Ha i färsk basilika efter smak. Smaka av såsen.

Blanda försiktigt såsen med gnocchin i formen. Häll av lagen från mozzarellaostarna. Strimla ostarna och fördela dem ovanpå gnocchin. Strö på parmesanosten. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.