söndag 15 maj 2016

Gömda pastastubbar med zucchini, ajvar och fetaost


Eftersom jag tycker det är dötrist med torra gratänger, så har jag alltid på mycket sås när jag gör sådana. Denna gång blev det kanske i mesta laget, för de fina och omsorgsfullt rullade pastastubbarna syntes knappt under all sås. Det blev definitivt inte torrt i alla fall. Jag hade aldrig gjort denna rätt förut och hade därför inget recept att gå efter utan fick testa mig fram. Det blev kanongott men nästa gång ska jag nog byta ut crème fraîche mot ostsås, eftersom min mage inte riktigt gillade fetthalten.

Pastastubbar med zucchini, ajvar och fetaost
5 - 6 portioner
ca 450g pastadeg gjord på 3 ägg och 300 g vetemjöl (se recept här)
Riven ost till gratinering
Fyllning: 
1 msk olivolja
ca 400 g zucchini/squash
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk trocomare örtsalt
1 dl stark ajvar (paprikaröra)
250 g keso
125 g fetaost  
Sås:
1 msk olivolja
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
ca 1 tsk socker
500 g krossade tomater
1 tsk trocomare örtsalt 
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
5 dl crème fraiche  eller ostsås (hemmagjord eller köpt)

Gör så här: 
Börja med att göra pastadegen och lägg den i kylen.

Fyllningen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj zucchinin och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken, vitlöken och zucchinin och låt det steka på ganska hög värme i ca 15 minuter eller tills allt fått lite färg. Ha på örtsalt och svartpeppar. Rör ner ajvar. Lägg över blandningen i en bunke och låt den kallna. Tillsätt keson och rör om så att allt blir väl blandat. Smaka av röran och låt den stå kallt tills det är dags att fylla pastastubbarna.

Såsen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på medelvärme i några minuter. Den ska mjukna men inte få färg. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med några minuter under omröring. Häll i tomaterna och tillsätt socker, örtsalt, svartpeppar och lagerblad. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen småputtra under lock i ca 40 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Ta ur lagerbladet. Rör ner crème fraiche eller ostsås. Smaka av.

Värm ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Häll lite mindre än hälften av såsen i botten av formen. Kavla ut degen med kavel eller i en pastamaskin (jag körde min deg i pastamaskinen till tjocklek 5). Om du kavlar för hand så kavla ut en stor rektangel, ca 2 - 3 mm tjock, och skär den sedan i ca 10 cm breda remsor. Strö lite mannagryn på bänken och lägg ut pastaremsorna på dem. 

Fördela fyllningen i en sträng på mitten av varje remsa. Rulla ihop remsorna runt fyllningen och skär dem i 5 - 6 cm långa bitar. Ställ dem tätt på högkant i formen. Häll på resterande sås och ha på riven ost. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en liten stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.