fredag 6 maj 2016

Gnocchi


Det tar lite tid och är lite pyssel med att laga egna potatisgnocchi, men de är så goda och användbara så att de är värda lite arbete. Jag brukar offra ett par timmar en helgförmiddag eller ledig dag och göra dubbel sats gnocchi när jag ändå håller på. De som inte går åt direkt fryser jag in för att ha vid senare tillfällen. 

Jag brukar servera gnocchin men en mustig tomatsås eller steka dem i olivolja tillsammans med lite champinjoner och servera dem med en krämig ostsås. Det är också väldigt gott att lägga gnocchin i en form, hälla på en god sås, strö på riven ost eller ha på strimlad mozzarella och sedan gratinera hela härligheten.

Tips! Jag har lite mannagryn i min gnocchi eftersom jag tycker konsistensen blir bättre av att ha i det, men om du inte vill använda mannagryn så kan du öka mängden vetemjöl istället. 

Gnocchi
Blir ca 1300 - 1400 g färdig gnocchi
1 kg skalad potatis av mjölig sort (mospotatis)
2 ägg
1 tsk salt
2 dl mannagryn + lite extra till utbakning
ca 2 - 3 dl vetemjöl + lite extra till utbakning
3 - 4 L vatten och ca 1 tsk salt till kokning

Gör så här:
Koka potatisen. Häll av den och låt den ånga av. Pressa potatisen med en potatispress eller mosa den med en potatisstöt ner i en bunke. Låt potatisen svalna lite. Tillsätt äggen, saltet och  mannagrynen. Ha i lite av vetemjölet i taget tills du får en fast deg. 


Lägg degen på en mjölad arbetsyta. Ta en liten bit deg i taget och rulla ut den till en lång korv, ca 2 cm tjock. Skär den i ca 1½ cm långa småbitar. Strö ut lite mannagryn på en del av arbetsbänken eller strö lite mannagryn på en bakpappersklädd plåt eller bricka (som passar i frysen). Lägg de små gnocchibitarna på mannagrynen. Upprepa detta med resten av degen. 

Nu kan du välja att koka gnocchin direkt eller att frysa in den. För att frysa gnocchin ställer du bara plåten eller brickan i frysen ett par timmar. Sedan tar du loss gnocchin och lägger över dem i en plastpåse. Gnocchin håller minst 3 månader i frysen. När du ska servera dem så kokar du dem otinade. 

För att koka gnocchin gör du så här: Koka upp vattnet med saltet i en stor gryta. Ha i några gnocchi i taget och låt dem koka tills de flyter upp. Ta upp dem med hålslev och lägg över dem i ett durkslag. Låt dem rinna av ordentligt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.