onsdag 4 maj 2016

Ankarstock


Här kommer det ytterligare ett recept på en smarrig limpa. Eftersom jag tycker det är så smidigt att baka limpor i formar, så ni får stå ut med att det dyker upp många sådana recept här på bloggen. Den här limpan, som kallas ankarstock, är saftig, mjuk och god. En perfekt limpa till frukosten eller till en god soppa. Mums!

Ankarstock
4 limpor 
Dag 1: 
50 g jäst
3 dl kallt vatten
3 dl rågsikt
Dag 2: 
50 g smör eller margarin
7 dl vatten
3 dl farinsocker
1 msk salt
1 msk kinesisk soja
17 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl
Margarin till att smörja formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Vispa ut jästen i vattnet i en degbunke. Rör ner rågsikten. Täck bunken med plastfilm och ställ den i kylen över natten.

Morgon dag 2: Smält smöret och blanda det med vattnet. Värm blandningen till 37 C. Rör ner detta i degen från dag 1. Tillsätt farinsocker, salt, soja & rågsikten. Blanda ihop allt till en deg. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 - 60 minuter (degen ska öka till nästan dubbel storlek).

Smörj 4 stycken 1 ½ L limpformar med margarin eller smör. Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 C. 

Sätt in formarna på gallret långt ner i ugnen. Grädda i ca 50 - 60 minuter eller tills brödet har en kärntemperatur på 98 C. Ta ut formarna. Stjälp upp limporna på ett brödgaller och låt dem kallna under en kökshandduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.