söndag 3 april 2016

Shepherd´s pie med linser


Förutom mitt passionerade intresse för mat och matlagning har jag ett minst lika passionerat trädgårdsintresse. Detta innebär att jag nu, när trädgårdssäsongen dragit igång, ägnar mycket av min fritid åt att vara ute i trädgården. Under den här hektiska tiden är det därför skönt att kunna fixa maten i förväg, så att jag slipper tänka på att behöva avbryta mitt trädgårdsarbete för att gå in och laga mat.

Denna mycket välsmakande shepherd´s pie snodde jag ihop tidigt på morgonen (då det fortfarande var för tidigt för att gå ut och börja störa grannarna med oljud i trädgården). Jag kunde sedan spendera resten av förmiddagen ute i trädgården utan avbrott. När det var dags att äta var det bara att värma maten under tiden vi fixade grönsaker och dukade. Helt underbart!

Om du är nyfiken på hur det ser ut i vår trädgård så kan du kika in på min trädgårdsblogg som du hittar här.  

Obs! Denna shepherd´s pie är inte helt vegetarisk eftersom linsröran smaksätts med lite worcestershiresås, som innehåller ansjovis. Om du inte äter fisk så ska det finnas en vegetarisk variant av såsen i välsorterade matbutiker, men om du inte hittar den så kan du testa att ha i Hp-sauce istället.

Shepherd´s pie
ca 4 - 5 portioner 
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning och kokning av linserna
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 250 g skalade morötter
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver 
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
1 st grönsaksbuljongtärning
500 g krossade tomater
1 ½ msk tomatketchup
1 msk senap
1 tsk soja 
ca 1 ½ - 2 dl vatten
1 msk worcestershiresås

Gratängmos:
ca 1, 2 kg potatis av mjölig sort
vatten och ca ½ tsk salt till kokning
25 g smör
ca 1 ½ - 2 dl mjölk
1 rumsvarmt ägg
Eventuellt 2 dl riven lagrad ost  (jag hade inte i ost denna gång)
Salt och malen vitpeppar efter smak

Gör så här: 
Börja med att hälla linserna i ett durkslag eller en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en skål och täck dem med kallt vatten. Låt dem stå och svälla i 30 minuter. 

Koka upp 6 dl vatten i en kastrull. Häll av blötläggningsvattnet från linserna och ha i dem i kastrullen. Låt dem koka på svag värme i ca 30 minuter eller tills de är nästan helt mjuka men absolut inte mosiga. Häll av dem i durkslag. (Det går att koka linserna i förväg och förvara dem i kylen eller frysen).

Gör såsen under tiden som linserna kokar. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna. Fräs löken och vitlöken på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Skär morötterna i fina små tärningar. Ha i dem i stekpannan. Låt allt steka i ca 15 minuter. Rör om då och då.Tillsätt tomatpurén, svartpepparn, lagerbladen, timjan och paprikapulvret. Låt detta steka några minuter under omröring. 

Tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärningen, ketchupen, senapen, worcestershiresåsen och sojan. Låt det koka upp. Sänk värmen och låt röran puttra på svag värme i ca 20 minuter eller tills morötterna nästan är helt mjuka. Tillsätt linserna och vattnet. Rör om ordentligt. Låt det småkoka i ca 10 -15 minuter eller tills allt är mjuk. Smaka av med salt. Ta ur lagerbladen och lägg röran i en smord form. 

Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Häll av den ordentligt. Pressa potatisen i en potatispress eller stöt den med en potatisstöt. Skär smöret i små bitar. Rör ner dem och ägget i potatisen. Värm mjölken (börja med den mindre mängden eftersom all mjölk kanske inte går åt). Tillsätt den, lite i taget, under omröring tills du får ett fast mos. Ha ev. i osten och rör om ordentligt. Smaka av med salt och peppar. 

Klicka eller spritsa ut moset över linsröran i formen. Gör gärna ett fint mönster på ytan med hjälp av en gaffel. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i 225 C i ca 25 - 30 minuter. Ta ut formen och låt den gärna stå en liten stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.