tisdag 12 april 2016

Fisksoppa med apelsin och fänkål


Häromdagen när vi var och handlade kunde jag inte inte motstå att köpa en stor och fin fänkålsknöl. Eftersom fänkål passar utomordentligt bra till fisk, så lät jag knölen bli en av huvudingredienserna i denna mycket smarriga fisksoppa. Jag älskar mustiga, matiga, smakrika soppor och denna var inget undantag. Serverad med ett gott, frasigt bröd och lite ost blev det en härlig måndagsmiddag.

Fisksoppa med apelsin och fänkål
1 gul lök
ca 2 ½ dl strimlad purjolök
2 morötter
1 stor fänkålsknöl
1 msk tomatpuré
3 potatisar 
12 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad timjan
Saften från 1 pressad apelsin
1 msk smör 
ca 300 g skinn och benfri laxfilé
lite salt efter smak 
ca 1 - 2 msk hackad dill

Gör så här: Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skiva dem tunt. Ansa fänkålen och skiva den tunt. Hetta upp smöret i en stor gryta. Fräs grönsakerna i detta på svag värme i några minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund. Ha i vattnet, buljongtärningarna, sambal oelek, timjan och apelsinsaften. Låt det koka upp. Skala under tiden potatisarna. Riv dem grovt och ha i dem i grytan. Låt sedan allt koka på svag värme under lock i ca 30 - 40 minuter eller tills morötterna och fänkålen är mjuka. Skär laxen i små bitar och tillsätt dem. Låt soppan sjuda i ca 2 - 3 minuter. Smaka av med salt och strö på dillen. Servera soppan med ett gott bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.