tisdag 26 april 2016

Couscous och bulgur


Jag har alltid couscous eller bulgur i skafferiet. Det är så smidigt att laga till och passar till många olika slags maträtter. Den enda nackdelen är, enligt resten av min familj, att om det hamnar tillagad couscous eller bulgur på golvet och man sedan råkar trampa in detta i strumporna är det jättesvårt att få bort (i-landsproblem), så se för allt i världen till att detta aldrig händer.

Couscous går så snabbt att laga att det nästan fixar sig självt, vilket är perfekt om du har bråttom. Under tiden couscousen sväller hinner du steka lite grönsaker, ha på lite goda kryddor, öppna en burk kikärter eller bönor och hälla av dem för att till sist blanda alltihop. Servera gärna lite kall yoghurtsås, sweet chilisås eller liknande till. Krångligare än så behöver det inte vara att till en snabblagad, god och nyttig måltid. Bulgur tar lite längre tid att laga än couscous, men är ändå väldigt snabblagat. 

Det är enkelt att göra en mättande sallad med kokt bulgur som bas. Blanda tillagad bulgur, lite kryddor, örter, soltorkade tomater och eventuellt en god dressing gjord på olja och vinäger. Sedan är det fritt fram för fantasin. Ha t.ex. i stekta, rostade eller färska grönsaker, lite kokta bönor, linser eller kikärtor samt lite fetaost eller stekt halloumi. Vill du lyxa till det lite och frångå den vegetariska varianten kan du istället välja att ha i t.ex. varmrökt lax, kokt ägg och lite dill. Servera gärna ett gott bröd och någon form av kall sås till bulgursalladen.

Obs! Proportionerna mellan gryn och vatten kan skilja sig mellan olika märken. Läs och följ recepten på din förpackning. Receptet nedan är gjort efter de gryn jag brukar köpa och visar hur jag  tillagar min couscous och bulgur. Bulgur finns att köpa i olika storlek på grynen. Det finns b.l.a. normal, grov, fullkorn och fin. Receptet är avsett för normal bulgur.

Couscous 
ca 4 port
3 dl couscous
3½ dl vatten
½ tsk salt eller 1 msk vegeta allkrydda eller ½ buljongtärning 
Ev. andra kryddor eller örter. 

Gör så här:  
Lägg couscousen i en bunke eller en skål. Koka upp vattnet och ha i valfri smaksättning. Häll det kokande vattnet på grynen. Rör om. Lägg på ett lock eller täck bunken eller skålen med plastfolie. Låt couscousen stå och svälla i ca 5-8 minuter. Fluffa upp couscousen med hjälp av en gaffel.  

Bulgur 
ca 4 port
3 dl bulgur (normal)
6 dl vatten
½ tsk salt eller 1 msk vegeta allkrydda eller ½-1 buljongtärning 
Ev. andra kryddor eller örter. 

Gör så här:  
Koka upp vatten med salt eller vegeta allkrydda eller buljongtärning i en kastrull. Tillsätt bulgurn. Låt det koka upp. Sänk värmen under kastrullen till den lägsta och lägg på ett lock. Låt det småkoka i ca 10 min. Stäng av värmen men låt kastrullen stå kvar i ca 5 min. Fluffa upp grynen med en gaffel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.