torsdag 7 april 2016

Auberginebacon


Tänk vad mycket roliga recept det finns. Det är helt otroligt hur många uppfinningsrika människor det finns som kommer på nya, spännande maträtter. Det här receptet är ett lysande exempel på denna uppfinningsrikedom. En skivad aubergine, som med hjälp av lite kryddor och annat, omvandlas till en vegetarisk variant av bacon.

Ibland är det bara kul att testa lite nya maträtter utan att ha en särskild plan för dem. Jag är ännu inte riktigt säker på hur jag ska använda de här auberginebitarna, men det kommer jag nog på om jag funderar en stund. Jag återkommer om och när jag får till något värt att skriva om. 

Receptet nedan är en omgjord version av originalreceptet, som finns på sidan 'mat & mera' (se här)

Auberginebacon
1 stor aubergine, ca 375 - 400 g
1 msk olja
½ msk äppelcidervinäger
1 msk japansk soja
1 msk ljus sirap
ca 1 tsk rökt paprikapulver
ca 1 - 2 krm chilipulver  (kan uteslutas)

Gör så här: 
Blanda en marinad av oljan, vinägern, sojan, sirapen & kryddorna i en form eller en vid plastlåda med lock. Skölj  auberginen och skär den i ca ½ cm tjocka skivor på längden. Doppa skivorna en och en på båda sidor i marinaden, så du vet att alla skivor har fått på sig lite marinad. Lägg sedan ner skivorna i formen eller bunken och ställ den kallt i ca 1 timme. 

Värm under tiden ugnen till 50 - 60 C och klä en plåt med bakplåtspapper. Lägg skivorna på plåten. Fördela eventuell kvarvarande marinad på aubergineskivorna. Sätt in plåten i mitten av ugnen. Låt luckan vara lite på glänt (jag satte en plåtstekspade i lucköppningen). Grädda aubergineskivorna i ca 5 timmar. Vänd dem några gånger under tiden. Stäng av ugnen och låt skivorna vara kvar i ugnen med luckan öppen över natten. Förvara aubergineskivorna svalt och torrt, gärna i en plastlåda med tätt lock. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.