onsdag 9 mars 2016

Mjuka frallor


Jag tycker det är fantastiskt roligt att baka bröd. Det finns så oändligt många olika spännande sorter att välja på. Några kan ta dagar att baka andra är klara inom några timmar. De här mjuka, luftiga och lätta frallorna hör till den senare kategorin.

Jag är verkligen ingen brödsnobb, som tvunget måste baka avancerade grejer med mängder av ovanliga ingredienser, utan jag bakar det jag tycker verkar gott och som jag blir sugen på att testa. Ibland blir det surdegsbröd från grunden och ibland blir det lite enklare bröd som till exempel dessa frallor. De är kanske inte så avancerade att baka men de är jättegoda och det är ju det som är det viktigaste heller hur.

Mjuka frallor
ca 24 - 30 stycken
50 g jäst
5 dl mjölk
50 g smält smör eller margarin
1 tsk salt
1 msk socker
ca 12-15 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält matfettet i en stor skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm tills blandningen är 37 C. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut den i den ljumma vätskan. Rör ner salt och socker. Tillsätt vetemjölet, börja med den mindre mängden mjöl, och arbeta ihop allt till en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela degen i 6 lika stora delar. Dela sedan varje del i 4 - 5 mindre bitar (beroende på om du vill göra 24 eller 30 frallor av degen). Forma varje bit till en rund fralla. Lägg dem glest på plåtar klädda med bakplåtspapper. Täck frallorna med en kökshandduk och låt dem jäsa i 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 C. 

Grädda plåtarna i mitten av ugnen i ca 8 - 10 minuter. Ta ut frallorna och lägg över dem på ett brödgaller eller ett rent ugnsgaller. Täck dem med en kökshandduk och låt dem kallna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.