tisdag 29 mars 2016

Kyllike tempo


Min mamma är ursprungligen från Finland men flyttade till Sverige någon gång under femtiotalet. Eftersom min mormor och andra släktingar bodde kvar i Finland, så brukade vi spendera någon vecka där varje sommar när jag var barn, under 70 - 80 - talet. Vi besökte min mormor men vi sov aldrig över hos henne eftersom huset som hon bodde i bara hade ett rum och ett ganska primitivt inrett kök.

För mig, som bodde i en relativt nybyggd, modern villa, var det som att stiga in i en helt annan värld att hälsa på hos henne. Som väl var hade de finska släktingar som vi bodde hos betydligt större och modernare hus. (Eftersom jag är yngst av sju syskon så krävdes det lite plats när vi kom och hälsade på).

Jag har goda minnen från mina finska somrar. Dels var det roligt att träffa släkten och dels var det spännande att åka till ett annat land. Dessutom tyckte jag väldigt mycket om maten som vi åt under våra besök (förutom de hela ugnsbakade fiskarna som glodde på en med insjunkna ögon). Jag måste ha varit en matnörd redan då. 

Extra förtjust var jag i det finska mörka rågbrödet med den där karaktäristiska syrliga smaken. Det härliga finska brödet serverades oftast med smör och ost till en mustig, rustik soppa eller som frukostbröd med pålägg, som t.ex. basturökt skinka eller lördagskorv. Det var supergott!

Jag tycker fortfarande jättemycket om finskt rågbröd, även om jag numera väljer att äta det med ost och paprika istället för korv och skinka. Det här goda rågbrödet påminner lite i smaken om det underbara finska brödet. Receptet kommer från boken 'Brödälskare' av Henrik Francke. Namnet 'Kyllike tempo' är, enligt författaren, bara ett påhittat ord.

Kyllike tempo
2 limpor
25 g jäst
7 ½ dl  vatten
1 msk salt
3/4 dl lingonsylt
1 dl strösocker eller råsocker
2 ½ dl mörk sirap
18 dl grovt rågmjöl
ca 3 - 4 dl vetemjöl
Smör eller margarin till att smörja formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Värm vattnet till 37 C och häll det i en degbunke. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, lingonsylt, socker, sirap & rågmjölet och blanda allt till en lös deg. Rör till sist ner vetemjölet. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2: Smörj 2 stycken 1 ½ L limpformar med margarin eller smör. Fördela den lösa degen i formarna med hjälp av t.ex. en kraftig slickepott. Blöt händerna med kallt vatten och släta till ytan med hjälp av dem. Täck formarna med plastfilm eller en kökshandduk och låt limporna jäsa i 60 - 120 minuter eller tills de når upp till formens kant. Värm under tiden upp ugnen till 150 C, vilket tar ca 30 minuter. 

Ställ in formarna på gallret långt ner i ugnen. Grädda bröden i ca 80 - 90 minuter eller tills de är 98 C inuti. Täck dem med en plåt om ytan blir för mörk. Ta ut formarna ur ugnen. Stjälp ur limporna på 2 rena kökshanddukar. Vira in bröden i handdukarna och låt dem kallna så. Förpacka dem sedan i plastpåsar. Vänta med att skiva upp limporna till nästa dag. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.