onsdag 16 mars 2016

Focaccia


Focaccia är ett av mina favoritbröd. Det är så gott att bryta en bit av brödet och doppa i någon god röra eller en kall sås. När vi var i Italien för några år sedan fanns det ett litet ställe som enbart serverade focaccia med otaliga sorters topping. Min favorittopping var bladspenat och ost. Jag åt det nästan varje dag till lunch. Inte så nyttigt kanske men väldigt, väldigt gott.

Det här receptet på focaccia är taget från Leila Lindholms bok 'A piece of cake'. Jag bakar oftast dubbel sats och gör bröden ganska små. Det är så smidigt att ha små focaccia i frysen och bara ta upp så mycket som behövs. Jag brukar värma dem i ugnen en liten stund innan de serveras. 

Focaccia
2 stora eller 4 mindre bröd
25g jäst
3 dl vatten
½ dl olivolja
1 tsk salt
1 msk honung
8-10 dl vetemjöl
olivolja, flingsalt och ev. örter till topping

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C. Häll vattnet i bunken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, olja, salt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop allt till en smidig deg. Ha i mer mjöl om det behövs. Täck bunken med en kökshandduk, plastfolie eller ett lock och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Sätt ugnen på 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 - 4 lika stora delar. Kavla eller tryck ut en del i taget till en ca 2 cm tjocka rektangulär kaka. Lägg dem glest på plåten. Täck bröden med en kökshandduk och låt dem stå i rumstemperatur i ca 30 minuter. 

Ta bort handduken. Häll på 1 - 2 msk olivolja på varje bröd. Bred försiktigt ut oljan över hela ytan med hjälp av handen. Forma fingrarna som en klo. Stick ner fingrarna i degen. Upprepa detta över hela ytan. 


Strö på lite flingsalt och ev. lite örter som t.ex. timjan eller rosmarin. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter. Ta ut bröden och låt dem kallna på galler under en kökshandduk. 

Tips! Prova att ha på lite strimlad lök, oliver, skivad svamp, körsbärstomater eller, min favorit, bladspenat och riven stark ost innan bröden gräddas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.