lördag 20 februari 2016

Pastagratäng med broccoli och färskost


Häromdagen hade vi matgäster och då bjöd jag på den här goda pastagratängen med broccoli och färskost. Pastagratäng är en sådan där rätt som passar bra att göra när man ska ha gäster och det är många som ska äta. Det är smidigt att förbereda och det går att variera smaken nästan hur mycket som helst

Jag tycker det är skönt att ha det mesta förberett och på det sättet undvika att stöka till allt för mycket i köket innan gästerna kommer. Genom att förbereda maten kan jag få lite tid över till att göra en god dessert eller bara ta en kopp te och vila en stund innan matgästerna dyker upp.

Pastagratäng med broccoli och färskost
4 port
250 g pasta, torr vikt
vatten och salt till kokning
ca 500 g broccoli 
½ tsk trocomare örtsalt 
10 dl mjölk  (jag använde standardmjölk)
5 msk vetemjöl
½ tsk salt
½ - 1 krm malen vitpeppar
200g smaksatt färskost  (jag använde philadelphia vitlök och örter)
ca 2 dl riven ost till gratinering
lite matfett till formen 

Gör så här:  
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Jag använder en oval form som är ca 33 cm lång och ca 20 cm bred (där den är som bredast).

Koka pastan i saltat vatten tills den har lite tuggmotstånd, hur lång tid detta skiljer sig åt mellan olika sorters pasta så läs ordentligt på förpackningen. Häll av pastan i ett durkslag och låt den rinna av. Lägg över den i formen. Koka broccolin i ca 5 -10 minuter eller tills den är så mjuk som du vill ha den. Häll av den i durkslaget och blanda den sedan med pastan i formen. Strö på örtsaltet och rör om så att allt blandas ordentligt. Ställ undan formen så länge.

Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och pepparn i en gryta. Koka upp detta under omröring. Sänk värmen när såsen kokat upp och låt den sedan småkoka i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Smaka av. Om såsen fortfarande har en lätt mjölsmak så koka den en stund till. Tillsätt färskosten. Rör om eller vispa så osten smälter och blandas in i såsen. Smaka av.

Häll såsen i formen. Blanda runt allt lite försiktigt. Strö på den rivna osten och grädda formen i mitten av i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut formen och låt den stå en liten stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.