måndag 1 februari 2016

Paneer - indisk ost


Paneer är en indisk ost som går att steka. Den smakar inte så mycket utan får smak av den mat den tillsätts i eller så tillsätter man salt och olika kryddor eller någon god marinad när paneeren steks. Jag använder paneer i några av mina tolkningar av olika indiska rätter och som tillbehör till en afrikansk rätt som jag kallar falsk sötpotatis i kokosmjölk.

Det kan verka omständligt att göra paneer men det är inte så farligt när man väl kommit igång. Akta bara så du inte bränner dig, för det är lite varmt att hållas med ostmassan. Färdig paneer går utmärkt att frysa och den håller ca 3 månader i frysen. Förvaras paneeren i kylen bör den förbrukas inom 3 dygn.

Paneer
2 L standardmjölk, 3% fett
Saften från 1 citron eller ca ½ dl vitvinsvinäger

Gör så här: 
Ta fram ett durkslag och ren kökshandduk eller en bit lakansväv (använd helst inte ett tyg som tvättats med parfymerat tvättmedel eller sköljmedel). Ta fram en bunke som durkslaget kan stå i utan att det nuddar bunkens botten. Ta fram en skål som passar i durkslaget och något tungt att ha i skålen (jag använder 2 glada hantlar à 1 ½ kg styck).  
Gör rent diskhon. Ställ durkslaget i diskhon och lägg kökshandduken eller lakansväven i durkslaget.   

Häll mjölken i en gryta. Hetta upp mjölken till 95-96 C. Håll koll och rör i botten då och då. Tillsätt citronsaften eller vinägern, ca 1 msk i taget, under omröring. Om du har gjort allt rätt ska mjölken flocka sig = den ska skära sig och det ska bli som små klumpar i den. Ta av den från värmen. 

Häll mjölken i durkslaget och låt vätskan rinna av. Vrid duken kring ostmassan och pressa ur så mycket vätska det bara går plus lite till. Jag brukar trycka på knytet med baksidan av en stor slev. Se upp för det är jättevarmt! Försök att hålla ostmassan rund och fin inuti duken. Det färdiga resultatet hänger mycket på hur mycket vätska du lyckas pressa ur ostmassan så se till att göra det ordentligt. När du pressat ur vätskan ska osten se ut ungefär så här
Täck över osten med duken men se till att det inte blir några veck.  Ställ durkslaget i bunken. Lägg tillrätta ostknytet i durkslagets botten. Ställ skålen ovanpå osten. Lägg tyngderna (hantlarna) i skålen. Se till att allt blir jämnt fördelat över ostens yta.
Ställ alltihop i kylen eller på en annan sval plats över natten. Nästa dag bör osten se ut ungefär så här

Nu är paneeren klar att användas. Tärna den eller strimla den och börja experimentera med olika användningsområden och smaker.  Den håller ca 3 dygn i kylen eller ca 3 månader i frysen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.