onsdag 24 februari 2016

Naan - Indiskt bröd


Naanbröd är ett indiskt tunnbröd som bakas i en tandoorugn, men eftersom jag inte äger en sådan så bakar jag mina naan i en helt vanlig ugn, vilket går alldeles utmärkt. 

Jag brukar servera naanbröd till indiska grytor och liknande rätter. Vi bryter brödet i bitar och äter grytan med hjälp av bitarna. Våra barn har alltid uppskattat den här sortens sätt att äta, med händerna istället för med bestick, vilket säkerligen bidragit till att det har varit ganska enkel att få dem att äta lite annorlunda mat.

Tips! Naanbröden går att frysa. Värm dem en kort stund i mikron precis innan de ska serveras så är de nästan som nybakade.

Naanbröd
5 ½ dl vetemjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 ägg
1 msk rapsolja
3 dl naturell yoghurt

Gör så här: 
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa lite lätt ihop ägget, oljan och yoghurten. Häll i detta i bunken. Blanda allt till en deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i 2 timmar. 

Värm ugnen till 275 C och sätt in 1 tom plåt när det återstår ca 30 minuter av jästiden. 

Häll ut degen på väl mjölad arbetsyta. Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla eller platta ut dem, en i taget, till ca ½ cm tjocka trekanter (se bilden). Lägg dem på bakplåtspapper (det får plats 2 stycken på ett normalstort bakplåtspapper). 

Ta ut den varma plåten och dra försiktigt över bakplåtspapperet till den. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda bröden i ca 15 minuter. Lägg över dem på ett galler och täck dem med en kökshandduk. Använd den heta plåten till att grädda de resterande 2 bröden på.     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.