torsdag 25 februari 2016

Indisk linsgryta med ugnsstekt chilipotatis och myntasås


Jag älskar att läsa kokböcker och är särskilt förtjust i dem som handlar om världens olika kök. Det är så spännande att läsa om andra länders mat och sedan leta efter recept för att försöka att laga till den mat de äter. Jag har ingen aning om hur väl de rätter jag får till stämmer överens med originalen men det spelar inte så stor roll. Det viktigaste är ju inte att det smakar helt autentiskt utan att det smakar gott.

Det indiska köket, som hör till ett av världens kryddstarkaste, bjuder på många vegetariska rätter. Indisk linsgryta som också kallas dhal är en av de mest kända. Dhal finns i oräkneliga varianter och det finns massor av olika recept. Jag vet inte exakt hur en äkta indisk dhal smakar men den här linsgrytan är i alla fall mycket god. 

Jag serverar grytan med naanbröd, ugnsstekt potatis med chili, en svalkande myntasås samt äpple och dadelchutney. Men det går lika bra att servera linsgrytan med basmatiris och en klick turkisk yoghurt eller liknande. Recepten på potatisen och myntasåsen hittar du längre ner i detta inlägg. Recepten på chutneyn samt naanbrödet hittar du här och här

Indisk linsgryta
4 - 6 portioner
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 - 2 chilifrukter  (beroende på hur starka de är)
1 - 2 tsk riven färsk ingefära
500 g krossade tomater
2 ½ - 3 dl vatten
1 ½ dl röda linser
2 tsk garam masala  (Indisk kryddblandning. Jag använder Santa Marias)
1 ½ tsk malen koriander
½ tsk gurkmeja
½ - 1 msk rapsolja 
1 tsk salt
1 msk pressad citron

Gör så här:
Skala och hackad löken och vitlöken. Skölj och finhackad chilin. Smaka lite på chilin så du vet hur stark den är. Hetta upp oljan i en gryta. Stek löken och vitlöken på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt chilin, ingefäran och alla kryddor utom saltet. Låt allt steka någon minut under omröring. Tillsätt tomaterna och vattnet. Låt allt koka upp. 

Skölj linserna i en trådsil eller i ett durkslag under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Häll i linserna i grytan. Rör om. Låt det koka upp igen. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock. Låt grytan puttra på svag värme i ca 30-40 minuter eller tills linserna är helt mjuka (de ska koka sönder lite). Rör om då och då. Tillsätt saltet och citronsaften. Smaka av. 

Ugnsstekt potatis med chili
4 portioner
ca 1, 2 kg fast potatis 
1 msk rapsolja
½ tsk salt
½ - 1 tsk chiliflakes  eller  3 - 4 krossade torkade piripiri  (obs! piripiri är jättestarkt)
1 tsk malen spiskummin
½ tsk gurkmeja

Gör så här: 
Värm ugnen till 250 C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Skala och tärna potatisen. Blanda oljan med salt, spiskummin och gurkmeja i en bunke. Tillsätt chiliflakes eller smula ner piripiri (tvätta händerna efteråt). Tillsätt potatisen och rör runt så alla potatisar blir täckta av kryddoljan. Häll ut potatisen på plåten. Fördela den jämnt över ytan. Sätt in plåten högst upp i ugnen och grädda i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk och fått fin färg. Vänd den efter halva tiden. Smaka av med mer salt och eventuellt lite mer piripiri om du vill ha det riktigt hett.

Myntasås
ca 4-5 port
ca 2 dl avrunnen fil (se här
eller turkisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta
½-1 tsk vitvinsvinäger
½-1 tsk torkad mynta
lite salt och peppar

Gör så här: 
Häll filen eller yoghurten i en skål. Skala och pressa vitlöken och ha i den i skålen. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda allt ordentligt, välj de mindre mängderna mynta och vinäger till att börja med och smaka dig sedan fram till hur du vill ha det. Smaka till sist av med lite salt och peppar.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.