tisdag 26 januari 2016

Färskostsås



Eftersom jag gillar i stort sett allt som har med mat att göra, så spenderar jag mycket av min lediga tid bland recept, kokböcker, bunkar och kastruller. Trots detta superintresse händer det ibland att jag varken har tid, lust eller ork till att stå någon längre tid vid spisen. Vid sådana tillfällen är det bra att ha några snabba och enkla recept att ta till, som t.ex. den här goda färskostsåsen. 

Vi hade en bytta färskost i kylen, så det passade utmärkt att svänga ihop den här såsen. Servera den gärna med pasta och goda biffar (se här) eller med pasta och någon kokt grönsak som t.ex. broccoli eller blomkål. Om du av en eller annan anledning inte äter pasta, så går det lika bra att servera såsen med enbart kokta grönsaker. Det blir gott det också. 

Tips! Om det blir en liten skvätt sås över brukar jag frysa in den och sedan tillsätta den i en god potatissoppa eller i en smaskig broccoli- eller blomkålssoppa

Färskostsås
Ca 4 port
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
ca 1 ½ msk grönsaksfond  
ca 200g smaksatt färskost  (jag använde Philadelphia vitlök och örter)
Salt och peppar

 Gör så här: 
Vispa ihop mjölk, mjöl och fond i en kastrull. Låt det koka upp under omröring. Sänk värmen och låt såsen småkoka på svag värme i ca 10 min. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Tillsätt färskosten och låt såsen småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Om du tycker såsen är för tjock så späd den med lite mer mjölk och om du tycker den är för tunn så tillsätt lite ljus maizenaredning. Smaka av med lite salt och peppar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.